niedziela, 2 grudnia 2012

Kuskus z warzywami na ciepło

Odkąd pierwszy raz spróbowałam kaszy kuskus, stała się ona stałym elementem mojej kuchni. Tym razem połączyłam ją z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i czerwoną fasolą. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Taką przekąskę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub potraktować ją jako lekki obiad, czy kolację. 



Składniki: (1 porcja)
kilka różyczek brokuła,
2 łyżki mrożonego zielonego groszku,
2 łyżki czerwonej fasoli,
2 łyżki zielonej fasolki szparagowej.

Wykonanie: 
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Odczekać 5 min. Brokuła gotować na parze (u mnie 7 min., czas ten można jednak wydłużyć, jeżeli nie lubicie warzyw al dente). Fasolkę szparagową i groszek ogrzać w rondelku z odrobiną wody, aż się rozmrozi. Dodać opłukaną z zalewy czerwoną fasolę i brokuły. Warzywa wymieszać w rondelku z kuskusem, chwilę podgrzewać.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Kuskus z warzywami to jeden z moich ulubionych obiadów na szybko :) 2 łyżki to jakaś sałatkowa porcja, niemniej połączenie fasoli i groszku to coś, co następnym razem u siebie powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i jak szybko się robi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wstyd się przyznać, ale kuskusem zachwyciłam się dopiero niedawno,nie wiem czemu do tego czasu omijałam go w sklepie:) ale tak jak ty pokochałam go od pierwszego kęsa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bomba!:) pysznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuskus uwielbiam i często jadam podobny, więc Twoja propozycja bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kaszę kuskus lubię zjeść z sosem słodko-kwaśnym, w takim zestawieniu z warzywami nigdy nie próbowałam, ale ta wspaniała zieleń namawia mnie by kiedyś wypróbować takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń