wtorek, 4 grudnia 2012

Kajmakowo-kakaowe serniczki z prażonymi migdałami

Resztki sera i masy krówkowej pozostałej po serniku warto wykorzystać do przygotowania miniserniczków.  Orzechowo-herbatnikowy spód, kajmakowo-kakaowa masa serowa, a na wierzchu odrobina kajkamu i prażonych migdałów. Szybki sposób na przepyszny deser, który na długo pozostanie w Waszej pamięci :) Przepis dodaję do zakładki "Boże Narodzenie", myślę, że te serniczki sprawdzą się idealnie na Waszych wigilijnych stołach :)





Składniki: (ok.18 serniczków)
Spody:
100 g orzeszków ziemnych (solone/prażone lub pół na pół),
80 g herbatników,
35 g masła,
1 łyżka cukru,

Masa serowa:
350 g sera trzykrotnie mielonego,
240 g kakaowej masy krówkowej,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
1 białko,

Wierzch: 
150 g kakaowej masy krówkowej,
2 łyżki mleka,
uprażone migdały.

Wykonanie:
Spody: Masło utrzeć z cukrem. Wałkiem wstępnie rozdrobnić orzechy i herbatniki. Do blendera dodać utarte masło i rozdrobnione orzechy oraz herbatniki. Zblendować. Mieszankę przesypać do blachy do pieczenia muffin wyłożonej papilotkami* (2 łyżeczki/jedna foremka). Spody podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C (ok. 8 min.)

* jeżeli nie użyjecie formy do pieczenia muffin, serniczki mogą zbyt mocno rozejść się na boki; można upiec je w silikonowych foremkach lub bardzo sztywnych papilotkach

Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone spody (2 łyżeczki/1 spód). Serniczki włożyć do piekarnika i dopiero w tym momencie zmniejszyć temp. do 120°C. Piec ok. 30 min. z termoobiegiem. Wystudzić.

Polewa: W rondelku podgrzać masę, a następnie zrobić nią wzorki na wystudzonych serniczkach. Posypać uprażonymi migdałami (8 min/190°C). 

Serniczki schłodzić w lodówce.

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. WSPANIAŁE.... :) Pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajmak w serniczkach - to się nazywa niebo w gębie :)
    Piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Uwielbiam takie małe cudeńka :))

    OdpowiedzUsuń
  4. mm ale słodkie ! wyglądają smacznie ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko *.* ale słodkie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wpadając do ciebie zawsze natrafiam na takie cudeńka:) aż ślinka cieknie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepięknie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście, wersja jest bardzo zdrowa - przede wszystkim bardzo dużo błonnika ! :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy masę krówkową można zastąpić mlekiem słodzonym gotowanym z Gostynia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, z tym, że moja masa krówkowa była o smaku kakaowym.

      Usuń