sobota, 15 lutego 2014

Krówka na miodowym cieście

Dawno nie dodawałam przepisu na ciasto. Wprawdzie w ostatnim czasie piekłam ich całkiem sporo, ale albo przepis pojawił się już na blogu, albo nie zdążyłam zrobić zdjęcia, jak w przypadku torta z masą Milkyway, nad czym strasznie ubolewam, bo był pyszny.

Polecam wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta i nie przejmują się ilością zjadanych kalorii, bo dzisiejszego przepisu z całą pewnością nie można zaliczyć do małokalorycznych :) Ale wierzcie mi - warto zgrzeszyć :)


Moje uwagi: jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami, zmniejszcie ilość cukru dodanego do ciasta i budyniu. Ciasto można upiec nawet kilka dni wcześniej. Blaty początkowo są twarde, muszą zmięknąć pod wpływem budyniu.

Składniki: (blacha 35x24)
Ciasto: 
3 szklanki mąki,
150 g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ją jedną częścią ciasta i piec 15 min. w 190°C. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Wystudzić.

Masa budyniowa:
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g miękkiego masła,
4 łyżki masy krówkowej

750 ml mleka zagotować z cukrem. 250 ml mleka wymieszać z mąką, aby nie powstały grudki. Mleko z mąką przelać do zagotowanego mleka cały czas mieszając na małym ogniu. Zagotować budyń i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i miksować. Na koniec dodać krówkę, dokładnie zmiksować. Masą budyniową przełożyć blaty, lekko docisnąć.

Dodatkowo:
pozostała masa krówkowa,
1/2 opakowania płatków migdałów.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Krówkę podgrzać w rondelku, aż stanie się lejąca. Wylać na wierzch ciasta i posypać migdałami.

Ciasto przechowywać w lodówce.

16 komentarzy:

  1. Ja robię całkiem inaczej, muszę wypróbować Twój przepis, bo ciasto wygląda obiecująco;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam przekładane bitą śmietaną, ale to jest o niebo lepsze :) Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  2. W sumie to "Krówki" jeszcze nie robiłam, a zajadam się nią na wszystkich rodzinnych imprezach :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosze jakie to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne to ciacho! coś mi się zdaje, ze już kiedyś podobne robiła moja babcia :)
    tort upiecz drugi raz i wrzucaj, bo mnie pokusiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam i standardowo pytam o wielkość blachy :) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja standardowo zapomniałam o tym napisać... od teraz będę o tym pamiętać :) 35x24 cm

      Usuń
  6. szperałam po internetach dziś, znalazłam Ciebie - podesłałam już Mamie i jesteśmy oczarowane - ja zdrowymi przepisami, ona ciastami :)
    będziemy zaglądać regularnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Eta! Cieszę się, że razem z Mamą będziecie tutaj zaglądać :) mam nadzieję, że przepisy okażą się przydatne :) ściskam!

      Usuń
  7. Krówka jest na mojej kuchennej "to do" liście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm ale bym zjadła kawałeczek takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy Twój krem po wylaniu na ciasto też był dość rzadki? Wyszedł mi właśnie taki lekko lejący i boję się, że już taki zostanie. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, musi byc gesty, nie stezeje juz raczej za bardzo. A czy nie zmiksowalas cieplego jeszcze budyniu z maslem?

      Usuń
  10. Pychotka wygląda

    OdpowiedzUsuń