niedziela, 23 czerwca 2013

Najlepsze ciasto na pizzę

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Odkąd tylko pamiętam, szukałam przepisu na idealne ciasto. Koniec końcem po wypróbowaniu każdego z nich, dochodziłam do wniosku, że to nie to, czego szukałam. Jeśli ciasto było dobre w smaku, gięło się, kiedy tylko chwyciło się kawałek pizzy do ręki. Innym razem ciasto było tak grube, że w zasadzie tylko ono było wyczuwalne, czy też spiekało się tak szybko, że ser ledwo zdążył się rozpuścić, a w konsekwencji z piekarnika wyciągałam pizzę-kamień. Metodą prób i błędów udało mi się dobrać składniki tak, że moja pizza udaje się za każdym razem. Ciasto przede wszystkim nie wygina się na wszystkie strony, jest puszyste, ale ani nie za miękkie, ani nie za twarde, rzekłabym - idealne :) Jeśli lubicie pizzę na podwójnym cieście - proponuję podwoić składniki, jakich użyjecie. 

Dodatki, to oczywiście kwestia upodobań. Jednak nie ukrywajmy, dużą rolę w pizzy odgrywa ser. Najczęściej mówi się o mozzarelli. Moim zdaniem najlepsza jest żółta odmiana, choć rzadko spotykana. My, Polacy, raczej niechętnie sięgamy po białą mozzarellę przygotowując pizzę, przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego, ciągnącego się żółtego sera, a najlepiej podwójnej jego ilości. W takiej sytuacji polecam ser salami. Jego używam najczęściej. 
Równie ważną rolę odgrywa sos. U mnie jest to najczęściej sos pomidorowy. Jeśli mam czas, przygotowuję sos z pomidorów z puszki lub ze świeżych w sezonie. Z dodatkiem świeżych ziół smakuje obłędnie. 


Składniki: (1 pizza o średnicy 30-35 cm)
200 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/3 szklanki ciepłej wody + 3/4 łyżki mleka,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu

Mąkę wymieszać ze solą i pieprzem. Dodać drobno pokruszone drożdże. Dodać oliwę z oliwek, a na samym końcu wodę z mlekiem. Ciasto wyrabiać ok. 10 min. (koniecznie!), następnie uformować z niego kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Blat delikatnie opruszyć mąką, rozwałkować cienko ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawinąć brzegi. Całą powierzchnię ciasto nakłuć widelcem. Dodać sos i pozostałe składniki. Piec ok. 12-15 min. w 190°C z termoobiegiem. Brzegi pizzy powinny być lekko zarumienione.


32 komentarze:

  1. Wyszła cudnie:) Chyba zaraz się zabiorę za ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzisiaj robiłam pizzę, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. kochamy pizzę, a szczególnie Mój S :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Chociaż przyznam, że uważam, iż niezależnie od ciasta, ważny jest też sposób wypiekania. Nic nie może się równać pizzy na kamieniu. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, to jest też istotne, ale z braku kamienia trzeba ratować się ciastem :)

      Usuń
  5. noo, ja też wiecznie poszukuję idealnego przepisu na ciasto i różnie to bywa...;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda! Chętnie bym zjadła! :D ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domową pizzę, pycha się prezentuje :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smacznie wygląda! Od razu bym ją schrupała ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyli zgodnie z zasadą, że trzymając kawałek pizzy nie powinnien opadać bezwiednie w dół?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Raz robiłam niestety tylko domową, a takie najlepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam pizzę z Twojego przepisu i muszę przyznać, że faktycznie się nie wygina (pomimo dużej ilości kurczaka na każdym kawałku). Niestety, późno zabrałam się za wyrabianie ciasta, a na kolację czekała pokaźna grupa osób, więc u mnie pizza "leżakowała" zaledwie 20 minut, a nie godzinę (wyobrażam sobie, że wtedy byłaby jeszcze pyszniejsza!). Dodałam odrobinę sproszkowanego czosnku, co by nieco wzbogacić smak ciasta. I mam pytanie (dosyć dziwne i śmieszne): jak zawijasz brzegi pizzy - pod spód? Ja zawijałam od góry (mam nadzieję, że wiesz, co mam na myśli) i w trakcie pieczenia brzegi się odklejały i "leciały" ku górze. Masz na to jakiś sposób? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może odlepiały się ze względu na nadmiar mąki, której użyłaś przy wałkowaniu. Przed zawijaniem warto podrzucić kilka razy ciastem, wtedy mąka opadnie na blat.

      Usuń
  12. No nareszcie!!! Ileż czasu się męczyłam z różnymi ciastami! Niby były ok ale najczęściej były... powiedzmy, trudne w obróbce ;) To ciasto jest wyjątkowo fajne, gładziutkie, elastyczne, sprężyste. No i pizza w końcu nadaje się do trzymania w ręku a nie jedzenia nożem i widelcem ;)
    Ma tylko jedna wadę - regularne bitwy w domu o każdy kawałek ;))
    Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pizza się udała :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  13. witam!do jakiej grubosci tryeba roywalkowac ciasto

    OdpowiedzUsuń
  14. ja robiłem podwójną porcje w jednym cieście ( wszystkiego dałem po 2 razy) no i było za rzadkie to dodałem 3 łyżki mąki i było fenomenalne najlepsze ciasto jakie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  15. dzisiaj bede robia.Napisze pozniej opinie.

    OdpowiedzUsuń
  16. w przepisie jest napisane 1/3 szkl. wody i 3/4 ŁYŻKI?? mleka. stad moje pytanie- ile to jest 3/4 lyzki mleka?

    OdpowiedzUsuń
  17. zle sie wyrazilam wyzej:) chcialam zapytac czy to jest 3/4 lyzki czy szklanki mleka? chce dzis zrobic pizze wg tego przepisu a ze jestem jeszcze raczkujaca w temacie;)- stad moje pytanie
    Malgoska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje:) biore sie wiec do pracy:) Malgoska

      Usuń
  18. Właśnie zjedliśmy z podwójnej porcji 😊 Polecam, ciasto lepsze niż z niejednej pizzerii 😋 Pycha

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam serdecznie mój piekarnik posiada funkcję termoobegu tylko z pieczeniem dołu czy tam mam upiec pizze? JAL wysoko położyć? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam serdecznie mój piekarnik posiada funkcję termoobegu tylko z pieczeniem dołu czy tam mam upiec pizze? JAL wysoko położyć? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń