niedziela, 10 lutego 2013

Nadziewane ciasto czekoladowe

Do upieczenia tego ciasta zainspirowały mnie muffinki, jakie przygotowałam przy okazji akcji charytatywnej organizowanej w ciągu ostatnich dni w mojej szkole. Klasyczne czekoladowe i waniliowe babeczki z powidłami i dżemem wiśniowym okazały się strzałem w dziesiątkę. Po muffinkach nie zostało ani śladu, a nam udało się zebrać pieniądze, które zostaną przeznaczone na rehabilitację Zuzi. Oby więcej takich akcji! :)


Czekoladę lubi chyba każdy, dlatego jestem pewna, że moje ciasto posmakuje każdemu, kto jak ja, nie wyobraża sobie bez niej życia. Ekspresowo znikające, pyszne i wilgotne ciasto. W ramach ostrzeżenia - poczekajcie, aż wystygnie (ciężko wytrzymać, ale gorący dżem, czy powidła potrafią narobić sporo szkód, sama się o tym przekonałam) :)

Składniki: (blaszka 25 x 45 cm)
2 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
3 jajka,
3/4 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki mleka,
1 słoiczek (min. 300 g) powideł lub dżemu wiśniowego.

Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić i oblać polewą czekoladową. 

Polewa czekoladowa:
80 g masła,
1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru,
3 łyżki mleka.

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.



22 komentarze:

  1. wow ,ale czekoladowe - pewnie bardzo słodziutkie ciacho ;d wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, super, coś co bym zjadła. Szkoda, że u mnie w domu ostatnio bunt na ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, jest bardzo ciekawe. podoba mi się!
    przez nadzienie jest takie wilgotne :]

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda ma mega czekoladowe, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sam wygląd zachwyca, a co dopiero smak... :)
    u mnie w szkole też często organizowane są takie akcje, uważam to za bardzo dobry pomysł! korzyść jest podwójna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega czekoladowa przyjemnosć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczęło się w tłusty czwartek - na blogach królowały pączki, wczoraj wszechobecna była pizza, a dzisiaj, nie wiedzieć, czemu, wszędzie trafiam na czekoladowe ciasta. :)
    Aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aaah porywam kawałek... to ciasto się po prostu na mnie patrzy

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro znowu masz okazje by pomóc Maleńka ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. jakiej wielkości była blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  11. no właśnie, jakie wymiary blaszki bo DUŻA to za mało powiedziane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak wyżej :) właśnie zapisałam wymiary blaszki w przepisie :)

      Usuń
  12. strasznie suche wyszlo , prócz miejsc z dzemem. ;/ skladniki wszystkie naraz nalezy wsypac i miksowac czy po kolei ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko razem. Być może ciasto było zbyt długo pieczone.

      Usuń
    2. piekło się krócej niż 35 minut jak w przepisie, nie wiem dlaczego tak wyszło ;< moze sprobuje jeszcze raz.

      Usuń
    3. ono powinno wyjsc mokre ?

      Usuń
  13. To ciasto z tego przepisu jest nie do zmiksowania Malo co nie popsulam miksera.

    OdpowiedzUsuń