poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kruche ciasteczka z cukrem

Dzisiaj dla odmiany przepis mniej dietetyczny, niż zwykle. I pewnie nawet nie pojawiłby się tutaj, gdyby nie fakt, że ciastka z cukrem, to jedne z ulubionych ciastek mojego chłopaka (ależ On ma ze mną dobrze, prawda? :)). Pamiętam, że podobne ciastka jadłam, kiedy byłam małą dziewczynką, dlatego mam do nich szczególny sentyment. Jestem pewna, że każdy z Was próbował kiedyś podobnych ciastek. Ich domowa wersja jest jeszcze lepsza :) Wypróbujcie koniecznie! :) Ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce lub słoiku, dzięki temu dłużej pozostaną świeże. Najlepiej smakują na dzień po upieczeniu :)


Składniki: (ok. 40 ciastek)
100 g miękkiego masła,
1/4 szklanki cukru,
400 g mąki pszennej,
3 małe jajka,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:
ok. 2 łyżek mleka,
cukier do posypania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, amoniak i sok z cytryny, zmiksować. Porcjami dodawać mąkę i miksować do momentu, aż ciasto nie będzie zbyt gęste. Pod koniec ciasto należy zagniatać dłońmi. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie mlekiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 min. w 180°C z termoobiegiem. 


18 komentarzy:

  1. Pamiętam podobne ciasteczka z okresu dzieciństwa. Zawsze chrupałam je, uprzednio maczając w herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem po prostu taka klasyka jest dokładnie tym, czego nam potrzeba :) Jak byłam mała to zajadałam się takimi ciastkami, niestety kupnymi. Chętnie wypróbuję ich domową wersję z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne maleństwa:) porywam kilka do kawy!
    ja również pamiętam podobne z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają idealnie! Przepis jest jak widać bardzo ładny, więc koniecznie zrobię i to jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego szklanka mleka i jest super ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. To są najlepsze ciasteczka, wyszły Ci cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy takie ciasteczka,wyszły ci takie idealne!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. pewnie, że ma z Tobą dobrze! blog świetny, ciasteczka idealne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne serducha, wyglądają cudnie !! pewnie pycha, do kawki genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne, kształtne jak zwykle : )

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ ja uwielbiam te Twoje ciasteczka. zawsze tak pięknie wypieczone i tak kruche... muszę się skusić na któryś z Twoich ciasteczkowych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm aż mimo patrzeć na te Twoje małe idealne słodkości :3 Zapisuję do zrobienia bo faktycznie wracają sentymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A co to jest ten amoniak, gdzie moźna go dostać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak, to spulchniacz, dostaniesz go w sklepie spożywczym.

      Usuń
    2. Dodanie go jest konieczne ?? ;-) i czym można go zastąpić ?

      Usuń
    3. Dzięki amoniakowi ciasteczka są jednocześnie kruche i miękkie w środku, mają taką jakby bąbelkową strukturę. Ostatecznie można zastąpić go zmieszaną połową łyżeczki proszku do pieczenia i połową łyżeczki sody.

      Usuń