poniedziałek, 15 października 2012

Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i warzywami

Dobrą alternatywą dla smażenia na głębokim tłuszczu jest przygotowywanie piersi z kurczaka w piekarniku. Zamiast panierki proponuję przyprawy, które nadadzą mięsu wyjątkowego aromatu. Wszystko bez grama tłuszczu. Zdrowo i pożywnie.


Składniki: (2 porcje)
pojedyncza pierś z kurczaka (podzielona na 2 filety),
woreczek brązowego ryżu (100 g),
pół marchewki,
1,5 cm białej części pora,
garść mrożonego groszku,
garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
przyprawa ziołowa do kurczaka (np. Prymat),
czosnek w proszku,
słodka papryka, 
sól, pieprz.

Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić, posypać z obydwóch stron obficie przyprawą ziołową do kurczaka, czosnkiem, odrobiną papryki słodkiej, pieprzu i soli. Piec na kratce ok. 25 min. w temp. 180°C (najlepiej z opcją grillowania). W połowie pieczenia, obrócić piersi na drugą stronę, posypać dodatkowo przyprawą ziołową i czosnkiem. 
Marchewkę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dusić ok. 8-10 min. w odrobinie wody (podlewać co jakiś czas). Dodać poszatkowaną por, dusić jeszcze chwilę. Dodać mrożone warzywa, gotować, aż zmiękną. 
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłożyć ryż, dodać warzywa i pokrojoną pierś z kurczaka.



14 komentarzy:

  1. również czasem piekę pierś z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warzywne potrawki z kurczakiem w roli głównej :) Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i pyszne danie :) często gości u mnie na talerzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie tak przygotowanego kurczaka:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie zdrowie jedzonko- poproszę porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne kolory na talerzu. Kurczak w takim towarzystwie wygląda kusząco;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszytkie Twoje dania prezentują się tak wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak w dobrej restauracji! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w ogóle nie smażę, tylko piekę i gotuję. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetycznie i ten zieloniutki groszek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie ci wyszła ta pierś:)

    OdpowiedzUsuń