Składniki: (2 porcje)
pojedyncza pierś z kurczaka (podzielona na 2 filety),
woreczek brązowego ryżu (100 g),
pół marchewki,
1,5 cm białej części pora,
garść mrożonego groszku,
garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
przyprawa ziołowa do kurczaka (np. Prymat),
czosnek w proszku,
słodka papryka,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić, posypać z obydwóch stron obficie przyprawą ziołową do kurczaka, czosnkiem, odrobiną papryki słodkiej, pieprzu i soli. Piec na kratce ok. 25 min. w temp. 180°C (najlepiej z opcją grillowania). W połowie pieczenia, obrócić piersi na drugą stronę, posypać dodatkowo przyprawą ziołową i czosnkiem.
Marchewkę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dusić ok. 8-10 min. w odrobinie wody (podlewać co jakiś czas). Dodać poszatkowaną por, dusić jeszcze chwilę. Dodać mrożone warzywa, gotować, aż zmiękną.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłożyć ryż, dodać warzywa i pokrojoną pierś z kurczaka.
również czasem piekę pierś z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne potrawki z kurczakiem w roli głównej :) Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńale mam ochotę na takie danie... !
OdpowiedzUsuńproste i pyszne danie :) często gości u mnie na talerzu!:)
OdpowiedzUsuńlubie tak przygotowanego kurczaka:) pycha
OdpowiedzUsuńO jakie zdrowie jedzonko- poproszę porcję :)
OdpowiedzUsuńapetycznie
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolory na talerzu. Kurczak w takim towarzystwie wygląda kusząco;)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
Wszytkie Twoje dania prezentują się tak wspaniale :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak w dobrej restauracji! Pycha!
OdpowiedzUsuńJa w ogóle nie smażę, tylko piekę i gotuję. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie i ten zieloniutki groszek :)
OdpowiedzUsuńpięknie ci wyszła ta pierś:)
OdpowiedzUsuńWarzywka kuszą kolorami :)
OdpowiedzUsuń