sobota, 13 października 2012

Zdrowe domowe PIEGUSKI

Jak przeżyć dwa polskie i dwie geografie w ciągu jednego dnia? Zabrać ze sobą do szkoły ciastka. Najlepiej z czekoladą. Jeść je pomiędzy jedną lekcją, a drugą i odliczać czas do końca zajęć (albo od razu do weekendu).


Składniki: (20-25 ciasteczek)
100 g miękkiego masła/margaryny do pieczenia,
1/4 szklanki cukru trzcinowego,
1 łyżka miodu,
1 jajko,
1 i 1/4 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki płatków owsianych,
50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
25 g posiekanych orzechów laskowych.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i miód, zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę i sodę, następnie dodać płatki owsiane, zamieszać. Składniki suche przesypać do mokrych, dodać czekoladę i orzechy, połączyć wszystko łyżką/dłońmi. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zgniatać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 11-12 min. w temp. 200°C z termoobiegiem.




17 komentarzy:

  1. Nigdy nie piekłam ciasteczek, a pieguski kiedyś zjadałam w tonach:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto razy zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny przepis! od teraz moje II śniadania będą bardziej urozmaicone :)
    myślisz, że można do nich dodać jakieś suszone owoce?

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pieguski, fajnie, ze mogę teraz zrobić je w domu! porywam przepis i jedno ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. spiszę sobie przepis :) mój brat na pewno bardzo się ucieszy jak mu kiedys zrobię :)
    życzę udanej soboty i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciastka, to ja bym mogła jeść tonami.
    Mam nadzieję, że z takim ekwipunkiem udało Ci się przetrwać te geografie. Ja nie mogę usiedzieć na jednej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe cudeńka ,takie zdrowe mogę robić dla całek rodzinki ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja poproszę takie ciastko!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie jakaś zdrowa ta Twoja wersja ;) Na pewno smaczna do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie do zrobienia. Uwielbiam pieguski! Z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne są takie domowe pieguski :) Dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne - użyta mąka razowa i płatki owsiane górskie błyskawiczne, garść żurawiny i mąż zjadł 80% wypieku. A tak nie lubił moich owsianych ciastek ;) Idę piec kolejną porcję.

    OdpowiedzUsuń