środa, 8 sierpnia 2012

Ricotta tagliatelle

Otwieram lodówkę i widzę nienaruszone opakowanie włoskiej ricotty. Od razu wiem, co zjem na obiad. Zupełnie przypadkiem, bez żadnych przepisów powstało jedno z moich nowych ulubionych dań. Szukałam tego smaku od dawna. Znalazłam. Szybko i smacznie. Można? Można :)



Zdecydowanie najlepszym makaronem do tego dania będzie makaron pełnoziarnisty. Tagliatelle, penne, czy spaghetti, wybierzcie sami :)



Składniki: (2 porcje)
150-180 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle),
4 łyżki ricotty,
40 g startego żółtego sera, np. gouda
6 łyżek śmietanki 12%,
2/3 łyżeczki musztardy francuskiej,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
2 plastry szynki (u mnie polędwica sopocka),
natka pietruszki,
parmezan/mieszanka serów do makaronu.

Wykonanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzucić ricottę, starty żółty ser i wlać śmietankę. Mieszać aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodać musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w paski szynkę i podsmażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszać. 
Gorący makaron wymieszać ze sosem. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem, szynką i posiekaną pietruszką.

Smacznego! :)




18 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony z ricottą w roli sosu, ten zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczułam się jak we włoskiej restauracji! Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony z ricottą zamiast sosu są genialne :) Pięknie się prezentuje to Twoje danie, niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron ratuje mi zycie, kiedy musze wymyslic cos na szybki obiad. Podoba mi sie twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze - ubóstwiam to danie. Ricotta, makaron, śmietana, i mi więcej do obiadu nie trzeba. Kiedy tylko zakupię ten serek, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, a właśnie nie mam co zrobić z ricottą, której resztka jest w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szynke wymienam na lososia i biore w ciemno, bo wyglada super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejna osoba kombinująca z ricottą, czyżby wszyscy robili zakupy w Lidlu :P :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie makarony, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, juz czuje ten zapach, ten smak <3
    wpraszam sie na obiad!:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam makaron z różnymi prostymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ser i miod - smaki mojego dziecinstwa :D sprobuj koniecznie, zasmakuje Ci! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak dla mnie fenomenalne danie! taki makaron mogę mieć codziennie!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Delikatny, lekki, serowy smak. Można jej też używać do deserów, więc nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku :)

      Usuń
  15. makarony są najlepsze, podoba mi się przepis;)

    OdpowiedzUsuń