Otwieram lodówkę i widzę nienaruszone opakowanie włoskiej ricotty. Od razu wiem, co zjem na obiad. Zupełnie przypadkiem, bez żadnych przepisów powstało jedno z moich nowych ulubionych dań. Szukałam tego smaku od dawna. Znalazłam. Szybko i smacznie. Można? Można :)
Zdecydowanie najlepszym makaronem do tego dania będzie makaron pełnoziarnisty. Tagliatelle, penne, czy spaghetti, wybierzcie sami :)
Składniki: (2 porcje)
150-180 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle),
4 łyżki ricotty,
40 g startego żółtego sera, np. gouda
6 łyżek śmietanki 12%,
2/3 łyżeczki musztardy francuskiej,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
2 plastry szynki (u mnie polędwica sopocka),
natka pietruszki,
parmezan/mieszanka serów do makaronu.
Wykonanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzucić ricottę, starty żółty ser i wlać śmietankę. Mieszać aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodać musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w paski szynkę i podsmażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszać.
Gorący makaron wymieszać ze sosem. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem, szynką i posiekaną pietruszką.
Smacznego! :)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony z ricottą w roli sosu, ten zrobię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPoczułam się jak we włoskiej restauracji! Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńMakarony z ricottą zamiast sosu są genialne :) Pięknie się prezentuje to Twoje danie, niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMakaron ratuje mi zycie, kiedy musze wymyslic cos na szybki obiad. Podoba mi sie twoja wersja :)
OdpowiedzUsuńSzczerze - ubóstwiam to danie. Ricotta, makaron, śmietana, i mi więcej do obiadu nie trzeba. Kiedy tylko zakupię ten serek, zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad!
OdpowiedzUsuńo, a właśnie nie mam co zrobić z ricottą, której resztka jest w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńSzynke wymienam na lososia i biore w ciemno, bo wyglada super! :)
OdpowiedzUsuńKolejna osoba kombinująca z ricottą, czyżby wszyscy robili zakupy w Lidlu :P :*
OdpowiedzUsuńLubię takie makarony, bardzo.
OdpowiedzUsuńmmm, juz czuje ten zapach, ten smak <3
OdpowiedzUsuńwpraszam sie na obiad!:D
Uwielbiam makaron z różnymi prostymi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńser i miod - smaki mojego dziecinstwa :D sprobuj koniecznie, zasmakuje Ci! :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie fenomenalne danie! taki makaron mogę mieć codziennie!:)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje ricotta ?
OdpowiedzUsuńDelikatny, lekki, serowy smak. Można jej też używać do deserów, więc nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku :)
Usuńmakarony są najlepsze, podoba mi się przepis;)
OdpowiedzUsuń