poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa z czerwoną soczewicą

Właśnie tak przygotowuję się do ostatniego egzaminu - piszę post. Już jakiś czas temu dodałam przepis na zupę z soczewicą po meksykańsku. Dzisiaj dodaję kolejny przepis na wykorzystanie soczewicy w zupie. Muszę przyznać, że zupa z dzisiejszego przepisu stała się moją ulubioną. Polecam, szczególnie w zimowej porze :)




Składniki: (ok. 6-7 dużych porcji)
szklanka czerwonej soczewicy,
5 ziemniaków,
2 duże marchewki,
kilkucentymetrowy kawałek selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
195 g koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki curry,
płaska łyżeczka ulubionych ziół (u mnie oregano),
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
kilka kropli sosu sojowego,
kostka warzywna (można pominąć i użyć większej ilości przypraw),
sól, pieprz
1,5 litra wody,
1 łyżka oliwy z oliwek


W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż i posiekać w pióra, wrzucić do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę (ziemniaki w dużą, seler w małą kostkę). Dodać do garnka i wlać 1,5 wody. Gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać koncentrat. Szklankę soczewicy przepłukać gorącą wodą. Wsypać do garnka. Doprawić. Gotować ok 10-15 minut, uważając, aby soczewica się nie rozgotowała.



3 komentarze:

  1. jednocześnie pożywna i lekka- super :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń