poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Szybkie i proste ciasto, które posmakuje każdemu. Zamiast wiśni możecie użyć innych owoców, również tych mrożonych.




Składniki: (blaszka 25 x 35 cm)
Ciasto:
200 g miękkiego masła,
150 g cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 jaja,
200 g mąki tortowej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
450 g owoców (u mnie wiśnie z kompotu)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do mokrych składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Dodać zamrożone truskawki lub świeże owoce. 

Kruszonka:
100 g masła,
150 g mąki tortowej,
70 g cukru

Z powyższych składników zagnieść dokładnie kruszonkę, posypać ciasto. Piec 40-45 min. w 175°C z termoobiegiem. 

2 komentarze:

  1. Jadłabym! Lubię takie wypieki :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła podobne! Smak dzieciństwa..:)

    OdpowiedzUsuń