piątek, 1 marca 2013

Lekkie jogurtowe spaghetti zapiekane w kokilkach

Ostatnio ograniczałam się do publikowania przepisów na najróżniejsze słodkości, począwszy od ciastek, przez ciasta, aż do tortów. Dzisiaj dodaję przepis na szybki i naprawdę prosty obiad dla miłośników makaronów. Przygotowanie go zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt powinien zadowolić każdego. Polecam!


Składniki: (2 porcje)
180 g pełoziarnistego makaronu spaghetti (można użyć każdego innego makaronu),
2-3 plastry szynki,
2,5 łyżki jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 łyżeczki parmezanu lub innego sera

Makaron ugotować al dente (ok. 4 min.) w osolonej wodzie. Podgotowany makaron przełożyć do kokilek, wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać pokrojoną w paski szynkę. Posypać bazylią i startym serem. Zapiekać ok. 5-8 min. w piekarniku nagrzanym do 175°C. 

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Faktycznie wygląda na totalnie szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne i szybciutkie:)super:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokilki są genialne, PRAWDA? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No i git! Makarony są przepyszne, a Twoja wersja jak najbardziej by mi smakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makaron pełnoziarnisty i takie połączenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekki, zdrowy i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze zastanawia mnie jak będzie smakował taki podgrzany jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i zdrowo :) Lubię czasem podarować sobie śmietankę. Kiedyś miałam uraz, bo trafiłam na kwaśny jogurt, ale z gęstym spaghetti zawsze wychodzi idealne.

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego jeszcze nie jadłam... połączenie proste, a jednocześnie niezwykle zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy muszą być kokilki? Czy wystarczą silikonowe foremki? :/

    OdpowiedzUsuń