sobota, 2 marca 2013

Tort Raffaello

Pralinki Raffaello, to jedne z moich ulubionych cukierków, nic więc dziwnego, że mając ku temu okazję, upiekłam tort przypominającego w smaku białe kokosowe kuleczki :) Byłam pewna, że posmakuje on też mojemu Tacie, który dzisiaj obchodzi swoje urodziny. To chyba po nim odziedziczyłam miłość do kokosu :)

Delikatne biszkoptowe ciasto w połączeniu z masą kokosową z dodatkiem białej czekolady posmakuje najprawdopodobniej każdemu. Dowód? Moja siostra. Tort nawet jej zasmakował, a raczej nie przepada za słodyczami, czego zupełnie nie potrafię zrozumieć :) 


Składniki: (tortownica o średnicy 16 cm)
Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

Masa kokosowa z białą czekoladą:
150 g białej czekolady,
1/2 l kremówki,
2 śmietan-fixy,
150 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić cały czas mieszając. Kremówkę lekko ubić, dodać śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wystudzoną czekoladę (jeśli będzie zbyt ciepła, śmietana może się zważyć). Zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć blaty i pokryć górę i brzegi tortu. 

Dodatkowo:
5 łyżek płatków migdałów

Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Kiedy ostygną, posypać nimi tort. Ciasto przechowywać w lodówce.


No cóż, idzie wiosna, a ja razem z jej początkiem wracam do zdrowego trybu życia, a przede wszystkim do zdrowego odżywiania się :) Przesyłka odebrana wczoraj od Sante zmotywowała mnie podwójnie :) Tak więc możecie spodziewać się w najbliższym czasie mnóstwa zdrowych przepisów :) Swoją drogą, kupując produkty Sante oznaczone specjalną naklejką, możecie wziąć udział w loterii. Do wygrania wycieczki, bony upominkowe i książki kulinarne Agnieszki Maciąg. Więcej informacji znajdziecie tutaj

A póki co życzę Wam udanego weekendu! :)

25 komentarzy:

  1. Chylę czoła! Ten tort wygląda bajkowo... Aż nie wiem, co napisać, po prostu mnie dzisiaj rozłożyłaś na łopatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, szkoda tylko, że nie ma zdjęcia przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej <3

    http://girls-trio.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalny:) lekki i aksamitny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cudownie wygląda! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam umiejętności "tortowe", każdy tort jest dla mnie małym dziełem sztuki;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie po prawdzie do słodyczy przekonywać nie trzeba, ale tort jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow , znakomity tort, uwielbiam kokos <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja siostra uwielbia ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie się podziały moje wiórki kokosowe? Czemu nie mogę ich znaleźć?!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam słabość do tortów kokosowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niedługo szykuję się do pieczenia kilku kolejnych tortów. Już zapisuję Twój przepis, sprawia bardzo dobre wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też nie potrafię zrozumieć, jak można nie kochać słodyczy. Dzień bez cukierka dniem straconym ;)
    A tort wygląda cudnie. Moja Mama by go pokochała - jest wielką fanką Raffaello :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam na moją wersję Twojego wspaniałego tortu:

    http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/03/tort-rafaello.html

    :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,
    Zrobiłam tort na chrzciny mojego synka. Wszyscy byli zachwyceni!!! Przepyszny!!! Pozdrawiam serdecznie i dzięki za świetny przepis (jutro są urodziny mojego męża i znów zagości na naszym stole :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, cieszę się, że przepis się sprawdził i tort wszystkim smakował :)

      Usuń
  16. Witam
    Tort wygląda zachęcająco, przepis nie wydaje się trudny, tylko zastanawia mnie jedno - średnica tortownicy 16 cm? Nie chodzi przez przypadek o 26? Przeraża mnie ilość składników przy mnożeniu proporcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Nie, nie, piekłam ten tort w tortownicy o średnicy 16 cm :) Do podanych składników dodaj jeszcze ich połowę i powinien wyjść w tortownicy o śr. 26 cm :)

      Usuń
    2. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź :) Iza

      Usuń
  17. a ja mam taka chec aby srodek przelozyc musem malinowym. tylko czym go zagescic zeby pod ciezatem gornych warstw nie wyplynal? i nie moze to byc zelatyna..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być ciekawe rozwiązanie smakowe. Ja do musu zwykle daję galaretkę, ale jeśli nie możesz dodać żelatyny, to raczej to nie ma sensu. Nic innego nie próbowałam niestety.

      Usuń

  18. Co za zbieg okoliczności, ja też piekłam ten tort dla mojego taty na urodziny. Jest naprawdę boski - serdecznie pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń