niedziela, 24 lutego 2013

Kokosanki z płatkami kukurydzianymi

Jeśli śledzicie mojego bloga, wiecie, że uwielbiam wypieki z dodatkiem kokosa. Jakiś czas temu dodałam przepis na kokosanki z kleiku ryżowego. Piekę je stosunkowo często, bo to ulubione ciastka mojej Przyjaciółki i jedne z tych, które i ja lubię najbardziej :) Tym razem piekę kokosanki z dodatkiem płatków kukurydzianych. Efekt? Kokosowe NIEBO. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka, które trafiają na moją top listę :) Do przepisu wprowadzam kilka zmian, oryginalny pochodzi z "Baking a Commonsense Guide" Murdoch Books Australia. 



Składniki: (40 ciasteczek)
120 g masła,
150 g cukru,
2 jajka,
1/3 łyżeczki olejku waniliowego,
100 g wiórków kokosowych,
250 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
80 g pokruszonych płatków kukurydzianych

Masło utrzeć z cukrem, miksować kilka minut. Dodać jajka i olejek, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i połączyć wszystkie składniki. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do utartego masła. Wszystko dokładnie zmiksować. Dłońmi formować z ciasta kulki (1 łyżeczka = 1 kulka), każdą z nich dokładnie obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, spłaszczyć (najlepsze są te dość grube ciasteczka) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-17 min. w 170°C (z termoobiegiem). Wystudzić.

Udanych wypieków! :)


21 komentarzy:

  1. świetne, fajny pomysł z dodatkiem płatków kukurydzianych, schrupałoby się takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają z tymi płatkami kukurydzianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne , nie ma to jak pyszny kokos <3

    OdpowiedzUsuń
  4. To może być wspaniałe rozwiązanie. Chrupiące płatki i kokos... Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny pomysł! Takie chrupiące kokosanki :) Jestem na tak! Przepis zapisałam, zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łaaaaa uwielbiam kokosa, również:) Takie ciasteczka muszą być doskonałe^^

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham wszystko co z kokosem, a jak jeszcze chrupie, to ja kupuję^^

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ładnie i apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny blog! Znalazłam go w gazecie:)
    +zapraszam!
    weronikafashionphotography

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być cudownie chrupiące... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno przygotuje. Ostatnio mam ochotę na kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudeńka;) też uwielbiam kokos<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne ! :) Aż przez monitor poczułam ich zapach :D. Jadłam kiedyś takie na szkolnej akademii, po prostu- "niebo w gębie", pycha mmm :). Naprawdę świetny blog, a ty masz talent, też kocham piec przynajmniej raz na miesiąc robię jakiś wypiek; moja specjalność to murzynki , ciastka z marmoladą oraz sernik :D. Bloga niestety nie prowadzę o kulinarii, ale o modzie i nie tylko. Wbijcie jak co ; ifyouwanttodo.blogspot.com - zapraszam bo dopiero zaczęłam :d,.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dowiedziałam się o Twoim blogu z gazety Bravo Girl, szkoda że wcześniej go nie odkryłam, bo też kocham piec i gotować! :)
    Obserwuję, jestem 140. :D

    http://girls-trio.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny blog;) także dowiedzialam sie o ni mz ''bravo girl'' ;>
    zapraszam(moda i ja) http://milena-milaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń