poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kuskus curry z kurczakiem i warzywami



Kolejna sałatka z dodatkiem mojej ulubionej kaszy-makaronu, jaką jest kuskus. Tym razem podaję go z kurczakiem i warzywami, a wszystko przyprawiam odrobiną curry, dzięki czemu danie nabiera lekko orientalnego charakteru. Na ciepło, czy na zimno - wszystko zależy od Was. 




Składniki: (2 porcje)
1 filet z kurczaka, 
4 łyżki kuskusu,
2 garście mrożonej zielonej fasolki,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
1/3 łyżeczki curry, sól morska, pieprz.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, smażyć bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Kuskus wsypać do miseczki, zalać osolonym wrzątkiem 1 cm. ponad powierzchnię ziarenek. Odstawić na 5-6 min., aż woda zostanie wchłonięta. Do rondelka wlać odrobinę wody, dodać zamrożoną fasolkę, gotować do rozmrożenia. Odlać wodę. Do rondelka z fasolką dodać kurczaka, kuskus, dokładnie opłukaną wodą fasolę i kukurydzę. Wszystko doprawić curry, solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Smakowite danie :) Kurczak, kukurydza, fasolka - jestem jak najbardziej za tym, by sobie niebawem to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie szybkie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiad:) os jakiegoś czasu kuskus darzę wielką miłością:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, tez czasami stosuje kaszę kuskus w kuchni, jest zdrowa i ciekawie urozmaica danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. A w szafce kuchennej leży kuskus i nie wiedziałam co z nim zrobić- chyba już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka fajna sałatka na szybko, robię podobne do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej.. jaka pyszna;) a jaka zdrowa!

    OdpowiedzUsuń