piątek, 2 listopada 2012

Najlepsza szarlotka z przepisu Mamy

Szarlotka, jabłecznik, czy po prostu placek z jabłkami, wszystko jedno. Nazwa nie gra roli, gra ją za to smak. Setki przepisów, z których ja wybrałam jeden. Przepis na szarlotkę mojej Mamy. Pieczemy ją od lat. Najczęściej jesienią, wtedy najlepiej smakuje. Jeśli nadal nie znaleźliście przepisu na idealną szarlotkę, wypróbujcie tego. Zapewniam, że nie pożałujecie.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła (200 g),
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2,5 kg jabłek (u mnie reneta),
łyżka cynamonu.

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić w niej niecałe 2/3 ciasta. Spód podpiec 15 min. w 160°C. 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z łyżką cynamonu. Wyłożyć na podpieczony spód. Wszystko przykryć pozostałą częścią ciasta. Dobra rada: Przy rozprowadzaniu wierzchniej warstwy ciasta warto moczyć łyżkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić.
Piec ok. 45 min. w 175°C na złoty kolor. Ciasto po wystygnięciu można polukrować (lukier powinien być gęsty: 4 łyżki wody na 4 łyżki cukru pudru).


Szarlotka, szarlotką, jesień, jesienią, ale zaczynam czuć w powietrzu zimę. Chyba czas wyciągnąć z dna szafy ciepłe szale i rękawiczki. I znaleźć notatnik z przepisem na najlepszą gorącą czekoladę. Możecie spodziewać się go w najbliższym czasie.


18 komentarzy:

  1. Mamine przepisy nigdy nie zawodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka - tradycyjne pyszne ciacho! :-)


    zapraszam Cie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nieważne jaka nazwa i tak kocham:) to mój ulubiony wypiek!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dzisiaj też w domu zapachniała szarlotka, co prawda trochę inna, ale to bez znaczenia;) dla mnie każda jest pyszna:)
    a twoja wyjątkowo wspaniale wygląda:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. przepisy mamy - niezastąpione!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalne ciasto, mimo ,że szarlotka to podstwa to i tak cieszy się wielkim uznaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności. Szarlotka i to mamy to musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki, na pewno wypróbuję kiedyś Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie każda szarlotka jest najlepsza, byleby lukier miała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie przepisy od mamy najlepsze bo zazwyczaj pochodża od babci i przekazywane sa z pokolenia na pokolenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak, zdecydowanie tego typu przepisy są najlepsze,
    kiedyś to się znano na rzeczy. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. skoro tak zachwalasz zapisuję przepis, wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham kocham kocham! ostatnio piękę szarlotki średnio raz na trzy dni :D

    OdpowiedzUsuń
  14. ciągle szukam tego najlepszego jabłecznika więc będe musiala poddac probie przepis Twej mamy :)

    OdpowiedzUsuń