Szarlotka, jabłecznik, czy po prostu placek z jabłkami, wszystko jedno. Nazwa nie gra roli, gra ją za to smak. Setki przepisów, z których ja wybrałam jeden. Przepis na szarlotkę mojej Mamy. Pieczemy ją od lat. Najczęściej jesienią, wtedy najlepiej smakuje. Jeśli nadal nie znaleźliście przepisu na idealną szarlotkę, wypróbujcie tego. Zapewniam, że nie pożałujecie.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła (200 g),
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2,5 kg jabłek (u mnie reneta),
łyżka cynamonu.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić w niej niecałe 2/3 ciasta. Spód podpiec 15 min. w 160°C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z łyżką cynamonu. Wyłożyć na podpieczony spód. Wszystko przykryć pozostałą częścią ciasta. Dobra rada: Przy rozprowadzaniu wierzchniej warstwy ciasta warto moczyć łyżkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić.
Piec ok. 45 min. w 175°C na złoty kolor. Ciasto po wystygnięciu można polukrować (lukier powinien być gęsty: 4 łyżki wody na 4 łyżki cukru pudru).
Szarlotka, szarlotką, jesień, jesienią, ale zaczynam czuć w powietrzu zimę. Chyba czas wyciągnąć z dna szafy ciepłe szale i rękawiczki. I znaleźć notatnik z przepisem na najlepszą gorącą czekoladę. Możecie spodziewać się go w najbliższym czasie.
Uwielbiam je;)
OdpowiedzUsuńMamine przepisy nigdy nie zawodzą :)
OdpowiedzUsuńszarlotka - tradycyjne pyszne ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cie do mnie :)
nieważne jaka nazwa i tak kocham:) to mój ulubiony wypiek!:D
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też w domu zapachniała szarlotka, co prawda trochę inna, ale to bez znaczenia;) dla mnie każda jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńa twoja wyjątkowo wspaniale wygląda:D:D:D
przepisy mamy - niezastąpione!:)
OdpowiedzUsuńOryginalne ciasto, mimo ,że szarlotka to podstwa to i tak cieszy się wielkim uznaniem :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Szarlotka i to mamy to musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, na pewno wypróbuję kiedyś Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie każda szarlotka jest najlepsza, byleby lukier miała :)
OdpowiedzUsuńmamina szarlotka! mniam;)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy od mamy najlepsze bo zazwyczaj pochodża od babci i przekazywane sa z pokolenia na pokolenie ;D
OdpowiedzUsuńoj tak, zdecydowanie tego typu przepisy są najlepsze,
OdpowiedzUsuńkiedyś to się znano na rzeczy. :D
skoro tak zachwalasz zapisuję przepis, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńkocham kocham kocham! ostatnio piękę szarlotki średnio raz na trzy dni :D
OdpowiedzUsuńciągle szukam tego najlepszego jabłecznika więc będe musiala poddac probie przepis Twej mamy :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń35 x 20 cm :)
Usuń