I czekoladą. Tak, tym razem postawiłam na czekoladę. W połączeniu z wanilią znają ją wszyscy i jak przypuszczam, również wszyscy to połączenie lubią. Duet idealny, który z owsianą kruszonką przenosi mnie do nieba. Szczególnie w długie jesienne wieczory.
Składniki: (12-17 muffin w zależności od wielkości papilotek)
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego),
1/2 łyżeczki olejku waniliowego (opcjonalnie),
2 jajka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,
Kruszonka:
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
3,5 łyżki płatków owsianych,
4 łyżeczki margaryny do wypieków lub masła o obniżonej zawartości tłuszczu,
Dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cukier z wanilią. W drugiej zmiksować jajka, olej, mleko i olejek. Składniki mokre przelać do suchych i zmieszać energetycznymi ruchami za pomocą łyżki.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich wlać łyżkę ciasta, dodać pokrojoną czekoladę (każda kostka na 4 mniejsze kawałki), wszystko pokryć łyżką ciasta, obficie posypać kruszonką. Piec 20 min. w 180°C z termoobiegiem (ok. 25 min. bez termoobiegu).
Brzmi smakowicie, szczególnie ta kruszonka :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :) może kiedyś wylądują na moim stole ? :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, nie pożałujesz :)
Usuńrewelacja!!
OdpowiedzUsuńmuffiny z kruszonką smakują najlepiej :) a z czekoladą to już w ogóle podwójna przyjemność :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie i bosko się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńkruszonka jest pyszna nawet sama, a na muffinach to podwójna frajda! a jeszcze do tego czekolada... i jestem w niebie:D
OdpowiedzUsuńz kruszonką - pysznie !
OdpowiedzUsuńDuet faktycznie idealny, a tu jeszcze kruszonka! Boskie muffinki :)
OdpowiedzUsuńAch idealne. Cudownie połączone smaki :)
OdpowiedzUsuńta kruszonka - najlepsze! :3
OdpowiedzUsuńŁadniutkie :) Uwielbiam muffinki na oleju, bo omija się ten cały proces ucierania masła, a do tego nie podwyższają cholesterolu tak jak te maślane :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, dodatkowo są puszyste, a nie zbite :) Babeczki na maśle piekę tylko do cupcakes :)
UsuńRacja ! Wanilia i czekolada to duet idealny! A jeszcze ta kruszonka...palce lizać :)
OdpowiedzUsuńapetyczne babeczki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają na mega puchate:)takie lubię
Pychotka, aż tu czuję jak pachną!
OdpowiedzUsuńZazdroszę Ci :D Idź do Masterchefa ;D
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają bardzo smakowicie :}
OdpowiedzUsuńohh muffiny <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane kruszonki :)
OdpowiedzUsuń