środa, 17 października 2012

Ciasto cynamonowe z jabłkami, kajmakiem i prażonymi migdałami

Weekend bez pieczenia, to nie weekend. Szczególnie ostatnimi czasy, kiedy w tygodniu czasu coraz mniej, a organizm domaga się dawki czegoś słodkiego. Chociaż u mnie to standard. Zapotrzebowanie na cukier odczuwam podwójnie. 
Pomysł na to ciasto wziął się w zasadzie znikąd. Do końca nie byłam pewna, czy połączenie cynamonu, masy krówkowej i jabłek będzie dobrym zagraniem. Okazuje się, że warto ryzykować. Jeśli nie wierzycie, wykorzystajcie mój przepis i przekonajcie się sami. Zapewniam, że nie pożałujecie. Ciasto dedykowane szczególnie tym, którzy lubią wilgotne wypieki. I zapach cynamonu unoszący się w całym mieszkaniu.




























Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
niepełna szklanka cukru (u mnie pół na pół cukier biały i trzcinowy),
3 jajka,
1/2 szklanki oliwy,
1/2 szklanki kefiru,
3 łyżeczki cynamonu,,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w bardzo małej ilości wody (ok. 1,5 łyżki wody),
2 duże jabłka.

Wierzch ciasta:
puszka kajmaku (masy krówkowej),
płatki migdałów.


Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem jabłek i zmiksować. Dodać jabłka, wmieszać je do ciasta za pomocą łyżki. Ciasto przelać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 min. w temp. 180°C (z termoobiegiem). 
Do rondelka przełożyć masę krówkową, mieszać do uzyskania lejącej konsystencji. Masę rozprowadzić na cieście i posypać uprażonymi w piekarniku migdałami (7 min./180°C). Ciasto proponuję schłodzić godzinę w lodówce, wtedy kajmak nabierze odpowiedniej konsystencji. 

* u mnie forma o wymiarach 24 cm/34 cm, ciasto można upiec w formie o standardowych wymiarach (ciasto będzie trochę niższe) lub w tortownicy.




20 komentarzy:

  1. Przekonałaś mnie, że warto zaryzykować :) To ciacho wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto prezentuje sie genialnie, uwielbiam takie jesienne wypieki! a te sladniki, ach :) juz czuje tutaj u siebie zapach tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... został jeszcze kawałeczek dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wilgotne wypieki i intensywny zapach cynamonu, idealna jesienna propozycja! zjadłabym dużą porcję tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto dla mnie, cynamon, jabłka i kajmak

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie smaków. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne, jesienne ciacho:) uwielbiam połączenie cynamonu i jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapach cynamonu muuusi być na jesień :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapach cynamonu jest niewalający, uwielbiam!
    Ciasto wygląda pysznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wilgotne ciacha *.* bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto cynamonowe z jabłkami kojarzy mi się właśnie z jesienią w pełni ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dla mnie to nie ryzyko... to połączenie musi smakować fenomenalnie! :) i jak wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oszalałam na jego punkcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne jesienne ciacho:) czasem opłaca się ryzykować, bo tworzy się cuda kulinarne!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. A u Ciebie jak zwykle przepysznie i przeapetycznie! I po raz kolejny chętnie uszczknęłabym sobie kawałeczek :)
    Mam nadzieję, że wszytsko u Ciebie w porządku! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. omomom ale smakowite ciacho <3 jabłka - uwielbiam ! kajmak - bardzo słodki ;p i migdały - pycha !

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie już musi być bez wypieków. Walczę mocno z chęcią na słodycze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, pycha! Muszę koniecznie wykorzystać Twoj przepis!

    OdpowiedzUsuń