poniedziałek, 3 września 2012

Kokosowe mini serniczki

Nie powstałyby, gdyby nie ostatni sernik kajmakowy. A właściwie ser, który został po nim niewykorzystany. Całe szczęście, bo inaczej wiele bym na tym straciła. Dlaczego? Bo serniczki, które upiekłam smakują cudownie. Szczególnie z domowym dżemem z borówki amerykańskiej.




Składniki:
Spody:
140 g herbatników,
40 g margaryny do wypieków, np. Kasia,
1 łyżka miodu,

Masa:
350 g twarogu trzykrotnie mielonego,
1/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 łyżka mąki pszennej,
1 białko,
5 łyżek wiórków kokosowych,

Dodatkowo:
dżem, np. z borówki amerykańskiej.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. 
Spody: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (patrz: zdjęcie wyżej) za pomocą wałka lub blendera. Pokruszone herbatniki zmiksować z margaryną i miodem. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej foremki wsypać 1-1,5 łyżki masy herbatnikowej. Za pomocą łyżki delikatnie zgnieść masę, tym samym wyrównując ją. Spody serniczków podpiec w 175°C z termoobiegiem ok. 3 min.

Masa: Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i białko zmiksować. Dodać wiórki i ponownie dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone spody (1-1,5 dużej łyżki/1 papilotka). Za pomocą łyżeczki wyrównać masę. Serniczki wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 120°C (dopiero w tym momencie) i piec 30 min. z termoobiegiem. 

Gotowe serniczki wystudzić. Nałożyć dżem i schłodzić w lodówce min. 1h. 

Smacznego!





33 komentarze:

  1. Pychota! Bardzo lubię wszelkie tartaletki i mini ciastka bo nie trzeba kroić i łatwo sie je podaje, te wyglądają bardzo apetycznie, napewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię takie małe ciasteczka-serniczki. :) Bez problemów z krojeniem i podawaniem można się delektować pysznym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. mm połączenie sera z kokosem, a na wierzchu jeszcze dżem borówkowy... muszę wypróbowac jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taki serniczek, bosko wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadam do Ciebie na takiego serniczka:)
    Zostało coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio mam chrapkę na takie mini serniczki, a Twój przepis mnie jeszcze bardziej zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają, aż nabrałem ochoty na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę kiedyś wypróbować takie mini serniczki;)
    Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności. Musze takie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ha! u mnie jutro będą mini serniczki, ale z oreo :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie cudowne te serniczki! kokosowe! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. super , na 100% skorzystam z przepisu ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie próbowałam ciasta ze spodem z ciasteczek :D Ale te serniczki wyglądają po prostu obłędnie, pochłonęłabym całą partię pewnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie jestem na tak!
    Uwielbiam serniki i kokosowe desery :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jaaaaa cudne!!!!!! ach ten piękny spód i delikatna serowa masa u góry:D cud, miód i orzeszki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł! Skorzystam z niego. Pewnie będę monotematyczna, ale uwielbiam wszystko z dodatkiem kokosu! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam! serniczki na 1 gryz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. już robie kawe i poproszę takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  21. piękne, mam pytanie ile takich serniczków wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń