środa, 18 lipca 2012

Shoarma z kurczaka

Coś dla fanów kuchni arabskiej. Shoarma. Znana na całym świecie. Wszędzie tak samo lubiana. Lekko pikantne, wyraziste mięso, u mnie z brązowym ryżem i sałatką (prawie) grecką. Kto powiedział, że wersja domowa musi być gorsza od tej oryginalnej?




Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie: 
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. jedno z bardziej lubianych przez nas dań:D my jadamy jednak shoarmę z frytkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, lubię mięsko z dużą ilością intensywnych przypraw :) Tylko ilość gałki wydaje mi się bardzo duża, nie dominuje w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak przyprawione mięso po prostu musi być pyszne :) delikatny kurczak z pikantnymi ziołami, do tego orzeźwiająca sałatka.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię i myślę, że o wiele bardziej by mi smakowała Twoja wersja, niż wersja resztkowa ze znanej sieciówki na S :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja domowa na pewno jest lepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię to mięsko, jest tak fajnie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to danie! ah! :-)

    OdpowiedzUsuń