Składniki:
kapusta pekińska (ilość według uznania),
2 małe pomidory,pęczek rzodkiewki,
opakowanie sera feta,
sos sałatkowy, np. koperkowo-ziołowy.
Wykonanie:
Pokroić warzywa (pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Przygotować sos sałatkowy, połączyć z resztą składników. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Odkąd kiedyś spróbowałem sałatki greckiej z bardzo słodkim miodowym sosem, to już chyba żaden gotowiec mi nie podpasuje ;) Słona feta, ostra cebulka i słodki sos, mniam :)
OdpowiedzUsuńA mógłbyś podać mi przepis na ten sos?
UsuńPisałem o nim na blogu :) http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/06/vinegret-w-3-odsonach.html wersja 3 ;) Właśnie kiedy spróbowałem tego sosu z sałatką grecką to się w nim zakochałem i używam go do wszystkiego :) Do sałatki greckiej można poszaleć z miodem i dać go więcej. Dla mnie słodko-słone połączenia to coś przy czym na samą myśl się ślinię ;)
UsuńDzięki :) No właśnie dla mnie jest trochę za słona, wystarczy, że feta daje taki posmak. Z sosem miodowym na pewno będzie smakowała mi bardziej.
Usuńuwielbiam takie sałatki! lekkie i smaczne
OdpowiedzUsuńSałatka pysznie się prezentuje, ja zamiast feta dodaję ser typu Bałkańskiego(w lidlu jest dobry), trochę delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, feta ma bardzo wyrazisty smak.
Usuń