poniedziałek, 16 lipca 2012

Cynamonowe muffiny razowo-owsiane z malinami i kruszonką




Moje nowe ulubione muffiny. Piernikowo-orzechowe ustępują teraz miejsca cynamonowym z malinami. Inspiracją do ich stworzenia stał się przepis na muffinki z kruszonką, który znalazłam u Kasi. Początkowo nie byłam pewna, czy połączenie cynamonu ze słodkimi malinami to dobry pomysł, ale po spróbowaniu muffinki nie miałam wątpliwości, że niekiedy opłaca się zaryzykować. Są idealne i myślę, że można zaliczyć je do serii "zdrowszych" wypieków. No i to kolejny dowód na to, że w kuchni najlepiej kierować się intuicją. :)


Składniki: (12 muffinek)
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000*,
1 szklanka mąki pszennej,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
2,5 łyżeczki cynamonu,
2 duże jajka lub 3 małe,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,
maliny

* można użyć mąki pszennej razowej lub zwykłej pszennej, ale polecam żytnią, z nią muffinki smakują najlepiej :)

Kruszonka:
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
2 łyżki płatków owsianych,
4 łyżeczki margaryny do wypieków lub masła o obniżonej zawartości tłuszczu,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:
Ciasto: W misce połączyć mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce trzepaczką roztrzepać jajka, dodać olej i mleko, połączyć składniki za pomocą miksera. Składniki płynne przelać do suchych i energicznie zamieszać łyżką. 
Kruszonka: W misce połączyć dłońmi wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli okaże się zbyt "mokra", dodać odrobinę wybranej mąki. 
Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć foremkami. Wlać do nich łyżkę ciasta, następnie lekko wcisnąć 3 maliny, nałożyć kolejną łyżkę ciasta. Obficie posypać kruszonką. Piec 20 min. w 180°C z termoobiegiem (ok. 25 min. bez termoobiegu). 

Smacznego! :)



17 komentarzy:

  1. Mam mąkę żytnią 2000 ale nie odważyłam się upiec z niej muffinek. Super sprawa, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam obawy, tym bardziej, że pierwszy raz piekłam cokolwiek na tej mące :)

      Usuń
  2. Muffiny z malinami są chyba moimi ulubionymi ;) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. wooowww rewelacyjne połączenie! trochę zimy w środku lata! genialne

    OdpowiedzUsuń
  4. polubiłabym ten miks malin i kruszonki w babeczkach

    OdpowiedzUsuń
  5. porywam muffinke! ^^
    ja juz pare razy pieklam z razowej, na poczatku tez sie obawialam smaku!:D ale warto bylo zaryzykowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie muffiny mam właśnie ochotę jutro na śniadanie, właściwie wszystkie składniki mam, może upiekę!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bym takie zjadł na śniadanie :) Dzisiejsze śniadanie w postaci jagodowych muffinek było bardzo przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne muffinki!:) Lubię takie trochę zdrowe, a trochę nie:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszamałabym takie muffinki do popołudniowej herbatki!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie. Będę musiała spróbować tej kruszonki.

    OdpowiedzUsuń
  11. oo muffiny ! I do tego zdrowe i z kruszonką ... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne zdjęcia, a muffinki zachwycają:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jasne, że maliny z cynamonem idą w parze i to takiej pysznej!

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno pyszne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest w nich wszystko co uwielbiam, doskonałe w każdym calu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze kubki smakowe nadają na tych samych falach :)

      Usuń