Czyli jedna z bardziej klasycznych wersji amerykańskich babeczek cupcakes. Piekłam je po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Łączą w sobie to, co lubię najbardziej - czekoladę, która jest składnikiem kremu i wanilię, której zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia babeczek.
Składniki:
Ciasto: (12 babeczek)
2 jajka,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej typu 2000,
120 ml mleka,
1 łyżeczka olejku waniliowego
Krem czekoladowy: (na 12 babeczek)
250 g masła w temperaturze pokojowej,
200 g cukru pudru,
4 żółtka,
4 łyżki kakao
+ ozdoby: perełki cukrowe, pokruszone M&M'sy i herbatniki, starta na obieraczce do warzyw mleczna czekolada, cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do mleka dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartej masy maślanej. Wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę (wcześniej zmieszać ze sobą obydwa rodzaje mąki), miksować 5 min., po czym wlać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. W formie do pieczenia muffinek rozłożyć pilotki i wlać do nich ciasto (ok. 1 dużej łyżki). Piec 20 min. w 180°C (z termoobiegiem)/ok. 25 min. bez termoobiegu. Babeczki muszą się zarumienić. Wystudzić.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, zmiksować. Wsypać kakao, dokładnie połączyć aż do uzyskania gładkiej masy.
Dobrze wystudzone babeczki ozdobić kremem czekoladowym (np. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego - wystarczy nadciąć róg woreczka). Posypać ozdobami, cukierkami, czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami, wedle uznania. :)
Smacznego!
A dzieło moich młodszych kuzynów możecie zobaczyć tutaj.
Kuzyni spisali się całkiem nieźle, rośnie kolejne pokolenia :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe babeczki! pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńśliczne:)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńpiękne:)
OdpowiedzUsuńAle mają cudne czekoladowe czapeczki :)
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają! Małe, słodkie cuda :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne ci wyszły! masz talent do cupcakes!
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają! :) przesyłam słodkie uściski! :)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem, są wręcz idealne, przepis sobie kradnę po cichutku, jak zrobię pokażę;))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
chce otworzyć taki interes w moim mieście malym.
OdpowiedzUsuńten kremik prezentuje się idealnie:)
OdpowiedzUsuńna jaki tryb ustawic piekarnik ? termoobieg? grzalka dolna, górna ?
OdpowiedzUsuńTermoobieg :)
Usuńcudne są te babeczki, aż chce się je zjeść :D
OdpowiedzUsuńMmmm... same pyszności ♥,♥
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
http://life-ola.blogspot.com/
Cudowne, tylko przerażają mnie te surowe żółtka w kremie dla dzieci :-S
OdpowiedzUsuń