czwartek, 19 lipca 2012

O poranku: Ricotta pancakes

Czyli amerykańska wersja popularnych i powszechnie lubianych naleśników. Dzisiaj wersja zdecydowanie lżejsza i pożywniejsza, niż oryginalna. Sprawdzą się jako śniadanie i podwieczorek. Prosty sposób na zużycie nadmiaru ricotty i zaspokojenie potrzeby zjedzenia "czegoś" słodkiego i zdrowego przy okazji. Moje pancake'i powstały przez zmodyfikowanie przepisu Nigelii Lawson. Spróbujcie ich koniecznie, są delikatne i puszyste, z lekko wyczuwalną nutką wanilii. Najlepsze z miodem i owocami.






Składniki: (ok. 6 dużych pancake'ów)
150 g ricotty,
70 ml mleka (u mnie 1,5 %),
1 jajko,
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ewentualnie pszennej),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mała szczypta soli,
2 łyżeczki miodu,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka oleju

Dodatkowo: 
miód (lub syrop klonowy), mały banan, brzoskwinia (lub inne dowolne owoce).

Wykonanie:
Wymieszać ricottę, mleko, miód, olejek waniliowy i żóltko. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białka ubić sztywną pianę dodając małą szczyptę soli. Do ciasta bardzo delikatnie wmieszać (za pomocą łyżki) ubite białko. Rozgrzać teflonową patelnię*, nałożyć małą nabierkę ciasta, szybko rozprowadzić ciasto i smażyć bez dodatku oleju ok. 1 min. z każdej strony. Banana i brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na usmażonych naleśnikach. Polać łyżeczką miodu (miód można też dodać pomiędzy pozostałe pancake'i).

* Jeżeli nie posiadacie patelni teflonowej, wylecie odrobinę oleju na ręcznik papierowy i lekko wysmarujcie nim powierzchnię patelni.

Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. fajniutkie, lekkie, puszyste placuszki! żeby jeszcze u mnie zachować się potrafił jakiś nadmiar ricotty:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki placuszek na śniadanie to bardzo przyjemna sprawa :) Smacznie tutaj :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam bardzo podobne, ale z większą ilością ricotty. Smakowite dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie :) Nabrałem ochoty na amerykańskie śniadanie, naleśniki z boczkiem i syropem klonowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie serkowe placuszki. Pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też je robiłam, pychota! takie serowe i delikatne

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pancakes pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm mnie się ricotta jednak kojarzy z tłustym serem. Aż się zastanowię nad zakupem :)

    OdpowiedzUsuń