niedziela, 1 lipca 2012

Jagodowo-truskawkowy deser z musem z białej czekolady

Pozostałości musu z białej czekolady z przepisu na jagodowe babeczki czekoladowe wykorzystałam przy okazji robienia deseru. Dodałam go do bitej śmietany i powstał idealny dodatek do owoców.



Składniki:
250 ml śmietanki kremówki (36%),
100 ml śmietanki 30-36%,
tabliczka białej czekolady,
truskawki,
jagody.

Wykonanie:
Tabliczkę białej czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w 100 ml śmietanki. Ostudzić, najlepiej schłodzić w lodówce. 250 ml śmietanki kremówki ubić na sztywną masę. Schłodzony mus z białej czekolady zmiksować z ubitą śmietaną. Schłodzić, możliwie jak najdłużej. Na dnie szklanki ułożyć przekrojone na pół truskawki, polać 2-3 łyżkami musu, następnie dodać kilka połówek truskawek i jagody. Polać odrobiną musu, ponownie ułożyć owoce.

7 komentarzy:

  1. Fajny ten mus, można by też coś nim nadziać, np. jakieś babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Ale wtedy proponuję rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej bez śmietany, ostudzić ją i dopiero wtedy dodać ją do ubitej kremówki :)

      Usuń
  2. na taki letni dzień jak ulał, wspaniały deserek

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak i jeszcze raz tak! Idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyyycha. Owoce za takim musem uzależniające mogą być :)).

    OdpowiedzUsuń