Dziesiątki rodzajów, jeszcze więcej pomysłów na przyrządzenie. Spotykany niemal w każdej kuchni świata. Makaron. Dziękujemy Ci Marco Polo za sprowadzenie go do Europy!
Jestem jedną z tych osób, które uwielbiają kuchnię włoską, dlatego w mojej diecie często pojawiają się dania, których podstawą jest makaron. Nie zawsze są to jednak potrawy typowo włoskie, jak spaghetti bolognese, czy napoli. Dzisiaj w roli głównej pełnoziarniste tagliatelle z sosem śmietanowo-serowym, brokułami i bazylią.
Składniki:
250g makaronu tagliatelle (najlepiej pełnoziarnistego),
brokuł (świeży lub mrożony),
+ Składniki na sos śmietanowo-serowy:
250-300 ml śmietanki 18%,
2 łyżki musztardy francuskiej,
70g mieszanki różnych serów: mozzarella, gouda + trzeci dowolny (u mnie "mlekdamer", swoją drogą nigdy wcześniej o nim nie słyszałam),
kilka listków świeżej bazylii,
łyżka masła,
sól, pieprz, pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej.
+ mozzarella i bazylia do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, jeśli wolicie - według przepisu podanego przez producenta na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos i brokuły.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Jeżeli jak ja używacie mrożonek, brokuły należy wrzucić na patelnię, dodać odrobinę wody i dusić pod przygrywką aż do momentu, w którym się rozmrożą. W obydwu przypadkach najlepiej próbować brokuł podczas przygotowywania, dlatego nie podaję czasu.
Do przygotowania sosu potrzeba patelni, na której należy rozpuścić łyżkę masła, następnie dodać śmietanę, musztardę i kilka listków posiekanej bazylii. Dokładnie wymieszać. Dodać mieszankę serów (przedtem proponuję zetrzeć żółte sery na tarce z grubymi oczkami, mozzarellę pokroić w kostkę) i za pomocą trzepaczki mieszać do momentu rozpuszczenia się serów. Doprawić solą, pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając.
Podanie: Na makaronie ułożyć różyczki brokułów, wszystko polać sosem, następnie posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego! :)
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnie świata - moje kulinarne podróże".
Mój Połówek jako miłośnik makaronów byłby zachwycony;)
OdpowiedzUsuńCzyli nie tylko ja wielbię wręcz makarony :):)
UsuńMmm...makaron, brokuł i serek..mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń