czwartek, 21 czerwca 2012

Orientalny kurczak z warzywami

Do kuchni orientalnej zawsze podchodziłam ze sporym dystansem. To jedna z tych kuchni, których nigdy nie darzyłam zaufaniem. Stosunkowo niedawno postanowiłam się jednak przełamać. Jak na razie próbowałam jedynie przepisów kuchni chińskiej, a jeden z nich chcę Wam dzisiaj przedstawić :)


Składniki:
350 g piersi z kurczaka,
200 g (2 torebki) brązowego ryżu,
1,5 łyżeczki brązowego cukru,
5 łyżek sosu sojowego,
150 g kapusty pekińskiej,
1 duży por,
1,5 cebuli/2 małe,
2 marchewki,
1/2 dużej papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej lub zielonej,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 szklanka bulionu drobiowego (kostka drobiowa + szklanka wrzącej wody),
sól, pieprz, imbir (może być sproszkowany).

Wykonanie: 
Ryż ugotować odejmując 10 min. od czasu, jaki podaje producent na opakowaniu.
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki. Przygotować marynatę: w szklance wymieszać sos sojowy i cukier. Pokrojone piersi z kurczaka wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.
Warzywa: Kapustę pekińską pokroić w paseczki, białą część pora w krążki, cebulę obrać i pokroić w pióra, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, następnie poprzecinać je na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne i nasiona, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, smażyć na niej warzywa ok. 8-10 min, często mieszać. Warzywa zdjąć z patelni, przykryć pokrywką, by nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej mięso (razem z marynatą). Dodać ryż i warzywa, wymieszać i chwilę podgrzewać. Wszystko zalać bulionem, podgrzewać niecałe 5 min. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i imbirem.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu była książka kucharska Marka Bardadyna.
Przepis dołączam do akcji KUCHNIA CHIŃSKA 2012


3 komentarze:

  1. napisz do mnie to ci prześlę dokładną instrukcję z tym MENU:) amku.amku@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem co zrobię mamie :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń