Jeżeli lato, to owoce. Jeżeli owoce, to drożdżowiec. Ostatnio z truskawkami, dzisiaj w roli głównej porzeczki. Lekko kwaskowy, powinien zasmakować każdemu. Przepis odrobinę inny, niż ten, który znają wszyscy.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
100 g pokruszonych drożdży,
1 szklanka cukru,
4 rozmącone jajka,
0,5 szklanki mleka,
4 szklanki mąki,
1 szklanka oliwy.
Kruszonka:
0,5 kostki margaryny do wypieków,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki krupczatki,
0,5 szklanki mąki,
1 żółtko,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
+ owoce (np. porzeczki, truskawki, jagody, maliny, rabarbar)
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski w podanej kolejności. Nie mieszać (!) Na całą noc wstawić do lodówki. Rano wymieszać łyżką. Ciasto rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć owoce, niektóre z nich powciskać delikatnie w ciasto.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść, pokruszyć na owoce.
Ciasto należy wstawić do nierozgrzanego piekarnika (włączamy go dopiero w momencie, kiedy ciasto znajduje się w piecu). Piec 45 min. w temp. 180°C.
Dzięki Goh udało się stworzyć menu bloga. Teraz szukanie przepisów będzie o niebo łatwiejsze. Jeszcze raz dziękuję! :) Jakie możecie polecić mi książki kucharskie?
Udanej soboty!
Lubię takie ciasta. Mniami!
OdpowiedzUsuńCześć Agatko!
OdpowiedzUsuńJeśli nadal masz ochotę na wspólne pieczenie, proszę o maila z imieniem i linkiem do bloga na waniliowakuchnia@onet.pl. Jutro prześlę przepis ze składnikami i szczegóły;)
P.S. Piękne ciacho! :)
OOO, już są czerwone porzeczki? Ciasto wygląda na bardzo łatwe - na noc wsypać, rano zamieszać-warto spróbować
OdpowiedzUsuńTe akurat były zerwane w ogródku cioci :) A ciasto faktycznie łatwe i dość szybkie, gdyby nie liczyć czasu wyrastania ciasta w lodówce :)
Usuń