środa, 20 lutego 2013

Pełnoziarniste drożdżówki z musem jabłkowym

Wieczorem wpadam na pomysł upieczenia drożdżówek. Wybieram przepis (odrobinę zmieniony na moje potrzeby) znaleziony na Dietetycznych Fanaberiach, biegnę do kuchni i zabieram się do pracy. Wyrobione ciasto rośnie, ja przygotowuję mus jabłkowy i w między czasie próbuję znaleźć motywację, która pozwoli mi nauczyć się niekończącej się tabeli niemieckich czasowników w najróżniejszych czasach. Kończę z pysznymi, zdrowymi drożdżówkami. Bez motywacji, jak się pewnie domyślacie. 


Jeśli nie przepadacie za wypiekami pełnoziarnistymi - upieczcie swoje drożdżówki wyłącznie na mące pszennej. Ja ze względów zdrowotnych i nowych postanowień, wybieram przepis z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.



Składniki: (9 małych/5 dużych drożdżówek)
Ciasto drożdżowe:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100 g mąki pszennej,
1/2 opakowania suszonych drożdży,
10 g rozpuszczonego masła,
30 g miodu (użyłam golden syroup'u),
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
80 ml mleka,
1 jajko
+ jajko i łyżka mleka do posmarowania drożdżówek

Oba rodzaje mąki wymieszać z drożdżami i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować do grubości 3 mm, wykrawać koła (po dwa na jedną drożdżówkę, wielkość według uznania) 

Mus jabłkowy:
3 duże jabłka, 
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
odrobina wody

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na dno rondelka wlać wodę, dodać jabłka i cukier wanilinowy. Gotować ok. 10 min., odstawić do wystygnięcia. 

Mus nakładać na jedno koło wycięte z ciasta, przykryć drugim kołem i zlepić brzegi, a następnie zawinąć je pod spód. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec 20 min. w 180°C.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Takie pełnoziarniste bułeczki na pewno są zdrowsze :) A zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, zjadlabym taka domowa drozdzowke :) Ja pieke tylko z pelnoziarnistej, domownicy sie przyzwyczaili ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak smakują z takiej mąki-spróbowałabym :)
    Ale pyszne, i jakie złociste ci wyszły, mmm<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe drożdżówki, i to w takiej zdrowej wersji... Nie można się nie skusić :) Tylko raz piekłam podobne, ale zdecydowanie będę musiała to powtórzyć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho ho ho, a może matywacją niech będzie pyszna drożdżóweczka PO nauczeniu się? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale Ci wyrosły, na pewno wykorzystam, możliwe, że już w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja, też czasami robię sobie takie drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie próbowałam wypieków drożdżowych z mąki pełnoziarnistej, trochę się boję... ale w końcu muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, brzmi prosto a ja kocham drożdżówki, tyle, że sama nigdy jeszcze nie odważyłam się ich upiec, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak będę już w domu to na pewno je zrobię , pyszne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne:) nie ma to jak domowa drożdżówka:D

    OdpowiedzUsuń