Wieczorem wpadam na pomysł upieczenia drożdżówek. Wybieram przepis (odrobinę zmieniony na moje potrzeby) znaleziony na Dietetycznych Fanaberiach, biegnę do kuchni i zabieram się do pracy. Wyrobione ciasto rośnie, ja przygotowuję mus jabłkowy i w między czasie próbuję znaleźć motywację, która pozwoli mi nauczyć się niekończącej się tabeli niemieckich czasowników w najróżniejszych czasach. Kończę z pysznymi, zdrowymi drożdżówkami. Bez motywacji, jak się pewnie domyślacie.
Jeśli nie przepadacie za wypiekami pełnoziarnistymi - upieczcie swoje drożdżówki wyłącznie na mące pszennej. Ja ze względów zdrowotnych i nowych postanowień, wybieram przepis z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Składniki: (9 małych/5 dużych drożdżówek)
Ciasto drożdżowe:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100 g mąki pszennej,
1/2 opakowania suszonych drożdży,
10 g rozpuszczonego masła,
30 g miodu (użyłam golden syroup'u),
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
80 ml mleka,
1 jajko
+ jajko i łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
Oba rodzaje mąki wymieszać z drożdżami i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować do grubości 3 mm, wykrawać koła (po dwa na jedną drożdżówkę, wielkość według uznania)
Mus jabłkowy:
3 duże jabłka,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
odrobina wody
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na dno rondelka wlać wodę, dodać jabłka i cukier wanilinowy. Gotować ok. 10 min., odstawić do wystygnięcia.
Mus nakładać na jedno koło wycięte z ciasta, przykryć drugim kołem i zlepić brzegi, a następnie zawinąć je pod spód. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec 20 min. w 180°C.
Smacznego!
Takie pełnoziarniste bułeczki na pewno są zdrowsze :) A zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńAch, zjadlabym taka domowa drozdzowke :) Ja pieke tylko z pelnoziarnistej, domownicy sie przyzwyczaili ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakują z takiej mąki-spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne, i jakie złociste ci wyszły, mmm<3
Domowe drożdżówki, i to w takiej zdrowej wersji... Nie można się nie skusić :) Tylko raz piekłam podobne, ale zdecydowanie będę musiała to powtórzyć!
OdpowiedzUsuńHo ho ho, a może matywacją niech będzie pyszna drożdżóweczka PO nauczeniu się? :D
OdpowiedzUsuńNo, to już jest jakiś sposób :):)
Usuńuwielbiam takie bułeczki.
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyrosły, na pewno wykorzystam, możliwe, że już w piątek :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, też czasami robię sobie takie drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam wypieków drożdżowych z mąki pełnoziarnistej, trochę się boję... ale w końcu muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm pycha na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńcudne ;d
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, brzmi prosto a ja kocham drożdżówki, tyle, że sama nigdy jeszcze nie odważyłam się ich upiec, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńjak będę już w domu to na pewno je zrobię , pyszne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńidealne:) nie ma to jak domowa drożdżówka:D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić!
OdpowiedzUsuńwspaniałe
OdpowiedzUsuńmmmmm i jeszcze mmmm:)
OdpowiedzUsuń