sobota, 15 września 2012

Razowe muffiny z otrębami


Piekłam już słodkie muffinki kakaowe, cynamonowe, waniliowe, z owocami, z dżemem i dziesiątkami innych dodatków. Nie piekłam jeszcze muffinek z otrębami i płatkami owsianymi, dopóki nie trafiłam na przepis Doroty. Na pewno nie należą do wypieków, którymi można zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego,  za to idealnie nadają się na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą choćby do szkoły. Są pożywne i zdrowe. Za co lubię je najbardziej? Za piernikową nutę :)



Składniki: (15 muffinek)
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
1/2 szklanki mąki żytniej*,
3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne),
1/2 szklanki otrębów pszennych,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
szczypta soli,

2 jajka,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki musu jabłkowego (jabłka obrane ze skórki, starte na tarce),
5 łyżek oleju,
1/3 szklanki miodu (osobom lubiącym słodsze wypieki proponuję 1/2 szklanki)

Dodatkowo: płatki owsiane górskie do posypania

* można użyć wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej .

Wykonanie:
Mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek, sodę, przyprawę do piernika, proszek i sól wymieszać w jednej misce. Pozostałe (mokre) składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Składniki mokre przelać do suchych i zamieszać łyżką. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich wlać 1-1,5 łyżki ciasta i posypać płatkami owsianymi. Piec w temp. 185°C (z termoobiegiem) ok. 25 min.




16 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają. Jesień, jak nic! Ale ta miła i ciepła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich babeczek:)
    Ale wyglądają zachwycająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie :) Zjadłabym z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe, pełnoziarniste muffiny - tylko przyklasnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście idealnie nadają się na pożywne i zdrowe drugie śniadanko, a dodatek piernikowej przyprawy idealny na ten okres;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, uwielbiam takie pełnozairniste <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno były pyszne! Domyślam się, że już wszystkie zjedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj jakie piekne babeczki! z daleka wyglądają niczym grachameczki;)

    OdpowiedzUsuń
  9. o jeja , pyszne ,zdrowe ,czego chcieć więcej . bardzo mi się spodobał przepis ,wiec go zapisuję ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pięknie i apetycznie :)
    Lubię taki zdrowe muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z piernikową nutą, to biorę w ciemno :D Ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale cudowne:)
    Ten kolorek:)
    Muszą być baaaardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą być pyszne. Idealne do pracy do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Chętnie bym podkradła taką muffinę do jutrzejszej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takei muffiny i zawsze sobie tłumaczę, że z otrębami to zdrowe, hahaha. Piękne smaczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń