Najlepszym sposobem na wykorzystanie nadmiaru jabłek jest upieczenie ciasta. Klasyczną szarlotkę zamieniłam na ciasto, na które przepis znalazłam u Izy. Po lekkich modyfikacjach powstało pyszne ciasto, które na pewno jeszcze nie raz upiekę. Następna wersja z dodatkową porcją cynamonu w cieście, zdecydowanie :)
Składniki:
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru trzcinowego**,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki jogurtu naturalnego (180 g),
szczypta soli,
Dodatkowo:
3 duże jabłka,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka brązowego/trzcinowego cukru.
* zamiast mąki pełnoziarnistej można użyć zwykłej mąki pszennej
** zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru białego
Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Jajka dobrze ubić z cukrem, następnie dodać olej, jogurt naturalny, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać do mokrych składników i wszystko dokładnie zmiksować. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć jabłka, pierwszą ich warstwę lekko wcisnąć w ciasto. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) ok. 45 -50 min.
uwielbiam ciasta z jabłkami, a takie na jogurcie bardzo mi odpowiadają:) zdecydowanie do upieczenia!
OdpowiedzUsuńnawet się nie pytam tylko porywam kawałek, bo właśnie piję kawkę. Będzie jak znalazł:D
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś takie piekła, to chyba jedyne ciasto jakie robiła ;)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest fantastyczne, świetna alternatywna dla tradycyjnej szrlotki, bardzo, ale to bardzo mi się podoba. I coś czuję, że być może skorzystam z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńalbo zrobienie kompotu :) Moja mama z nadmiaru jabłek zawsze robi kompot.
OdpowiedzUsuńWow, jak to ładnie wygląda, już sobie wyobraziłam ten smak, mmmm.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło - jak malowane!
OdpowiedzUsuńSmakowite! Ciasta z jabłkami uwielbia cała moja rodzinka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, założę się, że jeszcze lepiej pachnie i smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje mi absolutnie każde ciasto jabłkowe :)
OdpowiedzUsuńJabłka uwielbiam, dlatego Twoje ciacho ląduje na liście przepisów "do zrobienia":)
OdpowiedzUsuńdodatkowa porcja cynamonu.. o tak :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciasto. :) Ostatnio mam wrażenie, że cały dzień jem jabłka, wiec czemu nie wykorzystać ich części do ciasta? I ten cynamon... Oj, tak.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPewnie w całym domu pachniało aromatem cynamonu:)
Bajeczne, takiego mi smaka narobiłaś:D
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany! lubię takie proste i smaczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne i zdrowe <3
OdpowiedzUsuńkocham jabłka, kocham ich przetwory, kocham jabłkowe wypieki!
OdpowiedzUsuń