środa, 12 września 2012

Ciasto z jabłkami










Najlepszym sposobem na wykorzystanie nadmiaru jabłek jest upieczenie ciasta. Klasyczną szarlotkę zamieniłam na ciasto, na które przepis znalazłam u Izy. Po lekkich modyfikacjach powstało pyszne ciasto, które na pewno jeszcze nie raz upiekę. Następna wersja z dodatkową porcją cynamonu w cieście, zdecydowanie :)




Składniki:
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru trzcinowego**,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki jogurtu naturalnego (180 g),
szczypta soli,

Dodatkowo:
3 duże jabłka,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka brązowego/trzcinowego cukru.

* zamiast mąki pełnoziarnistej można użyć zwykłej mąki pszennej
** zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru białego

Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Jajka dobrze ubić z cukrem, następnie dodać olej, jogurt naturalny, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać do mokrych składników i wszystko dokładnie zmiksować. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć jabłka, pierwszą ich warstwę lekko wcisnąć w ciasto. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) ok. 45 -50 min.





20 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z jabłkami, a takie na jogurcie bardzo mi odpowiadają:) zdecydowanie do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet się nie pytam tylko porywam kawałek, bo właśnie piję kawkę. Będzie jak znalazł:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama kiedyś takie piekła, to chyba jedyne ciasto jakie robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest fantastyczne, świetna alternatywna dla tradycyjnej szrlotki, bardzo, ale to bardzo mi się podoba. I coś czuję, że być może skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. albo zrobienie kompotu :) Moja mama z nadmiaru jabłek zawsze robi kompot.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jak to ładnie wygląda, już sobie wyobraziłam ten smak, mmmm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrosło - jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite! Ciasta z jabłkami uwielbia cała moja rodzinka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda, założę się, że jeszcze lepiej pachnie i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakuje mi absolutnie każde ciasto jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłka uwielbiam, dlatego Twoje ciacho ląduje na liście przepisów "do zrobienia":)

    OdpowiedzUsuń
  12. dodatkowa porcja cynamonu.. o tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się to ciasto. :) Ostatnio mam wrażenie, że cały dzień jem jabłka, wiec czemu nie wykorzystać ich części do ciasta? I ten cynamon... Oj, tak.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie:)
    Pewnie w całym domu pachniało aromatem cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bajeczne, takiego mi smaka narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  16. przepis zapisany! lubię takie proste i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. kocham jabłka, kocham ich przetwory, kocham jabłkowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń