czwartek, 6 września 2012

Kurczak z warzywami zapiekany ze sosem z ricotty

Kokilkowe szaleństwo trwa, pomysły mi się nie kończą, więc pomęczę Was jeszcze w najbliższym czasie kilkoma przepisami z wykorzystaniem małych naczynek żaroodpornych (nie tylko w wersji wytrawnej! :))

Czego brakuje mojej dzisiejszej zapiekance? Świeżej pietruszki, o której przypomniałam sobie dopiero po obejrzeniu zdjęć, kiedy kokilka była już pusta. Pech.




Składniki: (2 porcje)
150-200 g mieszanki brokuła i kalafiora,
3 łyżki zielonego groszku,
pojedyncza pierś z kurczaka,
5 łyżek ricotty,
10 łyżek śmietanki 12%,
20 g startego żółtego sera,
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól pieprz,
natka pietruszki.

Wykonanie:
Różyczki brokuła i kalafiora ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć bez dodatku tłuszczu ok. 8 min., przyprawić solą i pieprzem. Kurczak powinien być zarumieniony.
Do rondelka wrzucić ricottę, wlać śmietankę, zamieszać. Dodać żółty ser, mieszać, aż do jego rozpuszczenia. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
Na dnie kokilki rozprowadzić odrobinę sosu, ułożyć warzywa (kalafior, brokuł, groszek) i kurczaka, przykryć warstwą sosu, ponownie dodać warzywa z kurczakiem i sos. Posypać startym na grubych oczkach  żółtym serem. Zapiekać w piekarniku (górne grzałki, najlepiej z opcją grilla) w 180°C ok. 10 min. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Hej, zmieniłam adres bloga, dlatego ten, który obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam: relishmeals.blogspot.com

    A co do dania, chyba nie muszę mówić, że ricotta, ser żółty i ricotta to genialne połączenie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam, oj tam :) Na moje oko niczego jej nie brakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie i połączenie mi pasuje :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ricottą, mniam :) Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię sobie czasem pozapiekać coś w kokilkach, tak więc pomysł godny zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite, też dorobiłem się kokilek, więc może czas z nimi poszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, bo prosto, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O! Szybko i smacznie, napewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowite danie pieknie podane!

    OdpowiedzUsuń