poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Sernik kajmakowy

Najbardziej lubię piec z jakiejś okazji. Sernik kajmakowy był moim prezentem imieninowym dla taty. Nigdy wcześniej nie piekłam sernika, choć planowałam to od dawna. Przepis na niego znalazłam u Liski już jakiś czas temu, ale dopiero teraz go wykorzystałam. 

Wydawać by się mogło, że sernik jest zbyt słodki, ale nic z tego. Słodkość masy krówkowej zostaje zrównoważona za sprawą sera, orzechowego spodu i prażonych migdałów. To hyba najlepszy sernik, jaki do tej pory jadłam. Jak dla mnie idealny!





Składniki:
Spód: 
50 g orzeszków solonych,
80 g herbatników,
30 g masła,
1 łyżka cukru,

Masa sernikowa:
50 g masła, 
100 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
230 g masy krówkowej,
3 jajka,
600 g sera trzykrotnie mielonego,
1 łyżka mąki pszennej,

Polewa:
190 g masy krówkowej,
3 łyżki mleka
+ uprażone migdały.


Wykonanie:
Spód: Masło utrzeć z cukrem. Dodać do blendera razem z orzeszkami i wstępnie pokruszonymi herbatnikami. Zblendować, następnie wsypać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy, równomiernie rozprowadzić w całej formie. Podpiec ok. 7-8 min. w temp. 190°C. 

Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masę krówkową, dokładnie zmiksować. Dodać jajka, po łyżce sera i mąkę. Dokładnie zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód. Piec 50 min. w temp. 180°C. W przypadku, gdy wierzch sernika zbyt szybko i za mocno się zarumieni, wierzch sernika należy przykryć folią aluminiową. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

Polewa: W rondelku podgrzać kajmak razem z mlekiem. Dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Polewę wylać na ostudzony sernik, posypać uprażonymi w piekarniku migdałami (10 min./190°C)

Przed podaniem schłodzić minimum godzinę. Przechowywać w lodówce.




33 komentarze:

  1. a ja zawsze byłam pewna, że kajmakowy jest mega słodki i ta słodycz zabija smak sernika, dlatego nigdy się za niego nie wzięłam! ale skoro mówisz, że jest inaczej to nie ma wyjścia - trzeba upiec:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada cudownie! jak na niego patrze to wydaje sie, ze jest slodziutki i to bardzo! ale to dobrze, ze nie az tak! :-)
    musze kiedys sprobowac zrobic :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako wielbicielka serników muszę go zrobić! prezentuje się przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda okrutnie kusząco... *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialy. Od dawna przymierzam sie do sernika kajmakowego, ale cos mi sie zdaje, ze teraz zaczne sie przymierzac szybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja. Kajmakowe serniki są fantatstyczne *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Lecimy na Twój kajmak jak muszki sernikowe;)bez obrazy dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodaje do ulubionych, wyglada oblednie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik i kajmak?*_* dałbym się pokroić.

    OdpowiedzUsuń
  10. No i się zaśliniłam :P Wygląda obłędnie, ten spływający kajmak.... kurcze, ale bym zjadła kawałek :)
    A ja najbardziej lubię piec bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jejku, ale mi narobiłaś smaka, mm! :) / http://murphose.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik kajmakowy - ten smak powala ! też kiedyś robiłam ,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego jeszcze nie jadłam ale wyglada wspaniale ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. OD samego patrzenia można dostać ślinotoku;)

    OdpowiedzUsuń
  15. boski sernik! zdjęcia tak cudne, że zjadłabym monitor:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie, wspaniały prezent! Mam takie pytanie odnośnie tego kursu pieczenia cupcake'ów, na tym samym byłaś o którym pisałam? czy na jakimś innym? Jak było :)?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten kajmak wygląda obłędnie, uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj od samego patrzenia mi ślinka cieknie:))
    Na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda świetnie ale chyba jest strasznie ciężki, jednak kocham wszystko co krówkowe i kajmakowe więc z pewnością je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. podoba mi się spód z wykorzystaniem orzeszków :) taki sernik snickersowy i mój ukochany kajmak!

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam masę kajmakową... narobiłaś mu ochoty!
    zapraszam do siebie na palistory.blogspot.com i również liczę na komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  22. kajmak... na samą myśl o nim cieknie mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam serdecznie, czy mogłabym prosić o ile zwiększyć proporcje składników, chciałabym upiec serniczek ale na blasze, w tortownicy jest za mały dla moich łasuchów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, myślę, że te sprawdzą się te proporcje:

      Składniki:
      Spód:
      100 g orzeszków solonych,
      160 g herbatników,
      60 g masła,
      2 łyżki cukru,

      Masa sernikowa:
      80 g masła,
      165 g cukru,
      1,5 opakowania cukru wanilinowego,
      380 g masy krówkowej,
      5 jajek,
      1 kg sera trzykrotnie mielonego,
      2 niepełne łyżki mąki pszennej,

      Polewa:
      320 g masy krówkowej,
      5 łyżek mleka
      + uprażone migdały.

      Pozdrawiam i czekam na wiadomość, czy sernik się udał i oczywiście, jak smakował :)

      Usuń
  24. Dziękuję serdecznie, na pewno dam odpowiedź jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zauważyłam, że zmniejszyłaś nieco ilość masy krówkowej. To dlatego, że dla Ciebie sernik w 100% według oryginalnego przepisu był za słodki? Nie wiem, na której z Was, że tak powiem, się wzorować, o.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego sernika według oryginalnego przepisu, od razu zmniejszyłam ilość krówki i jak dla mnie tyle zdecydowanie wystarcza, jest w sam raz słodki. Przy czym warto zauważyć, że uwielbiam bardzo słodkie wypieki :) Także nie widzę sensu dodawania większej ilości masy :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ;)
      W takim razie skorzystam z Twojego przepisu, lepiej żeby był mniej słodki niż przesłodzony. Dam znać, jak smakował, o.

      Zdjęcia są fenomenalne, tak na marginesie.

      Usuń
    3. Czekam na wiadomość :) Dziękuję :):)

      Usuń
    4. Upiekłam.

      Może zacznę od spodu? Według mnie nie jest konieczne wcześniejsze go podpiekanie, ponieważ mój jest ciemno brązowy (bardzo), aczkolwiek, o dziwo, nie czuć, że jest przypalony - bo tak właściwie to chyba się nie spalił, niemniej jednak kolor jest zdecydowanie ciemniejszy niż na zdjęciach. I muszę powiedzieć, że ten spód, pomimo że nie przepadam za orzechami, wyjątkowo mi smakuje; świetnie komponuje się z serem i całą resztą.

      Jeśli chodzi o sam ser, to... może to dziwnie zabrzmi, ale nie jestem w stanie poczuć jego smaku. Zdecydowanie nie jest przesłodzony, co bardzo mnie cieszy, ale dla mnie jest taki nijaki. Owszem, momentami wyczuwam smak kajmaku, ale przeważnie dominuje orzechowy spód. Gdy jem sam ser, to delektuję się jego cudowną konsystencją, dokładnie taką, jak lubię, ale smak nie jest aż tak wyrazisty, jak bym chciała. Być może powinnam dodać więcej masy krówkowej? Będąc przy kajmaku, to muszę powiedzieć, że wyjadany prosto z puszki również mnie nie zachwycił, więc może dlatego podobnie jest z samym sernikiem.

      Denerwuje mnie również papier do pieczenia,który nieustannie klei się do orzechowego spodu, przez co mam problem z wyjmowaniem sernika z blaszki. Stąd moje pytanie: czy jest on absolutnie konieczny?

      Reasumując, sernik nie jest zły. Jest bardzo smaczny, ale nie nazwałabym go swoim ulubionym, chociaż wydaje mi się, że jeszcze nie raz powtórzę przepis, tyle że z drobnymi zmianami.

      ;)

      Usuń
  26. Moim zdaniem do masy nie powinno dodawać sie juz cukru, kajmak w zupełności wystarczy i nie zasłodzimy sie

    OdpowiedzUsuń