niedziela, 19 sierpnia 2012

Penne z zielonym sosem z ricotty

Po ostatnim ricotta tagliatelle mogłabym cały czas przygotowywać makarony z dodatkiem ricotty. To połączenie zasmakowało mi tak bardzo, że powtórzyłam je po raz kolejny wykorzystując pozostałości włoskiego serka. Tym razem jednak odrobinę inaczej.





Składniki: (2 porcje)
150 g penne lub innego makaronu,
kostka bulionu wołowego,
3 łyżki ricotty,
2 łyżki śmietanki 12%,
ząbek czosnku,
mrożony szpinak*,
natka pietruszki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Wykonanie:
Zagotować wodę z kostką wołową, dodać makaron i gotować według przepisu podanego na opakowaniu. Mrożony szpinak wrzucić do rondelka z odrobiną wody, podgrzewać ok. 2 min., aż stanie się miękki, odcedzić. W tym samym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Posolić, podgrzewać ok. 1 min., następnie odsączyć. Do garnka wlać śmietankę, dodać ricottę i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Odcedzić makaron, jeszcze gorący wymieszać z sosem z ricotty i szpinakiem. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

* Jeżeli używacie świeżego szpinaku, należy go pokroić, wrzucić do wrzątku na 1-2 min., odcedzić, polać zimną wodą i odsączyć.




26 komentarzy:

  1. O tak, szpinak, ricotta i makaron - to właśnie lubię :) Dla mnie to zdecydowanie jedno z najlepszych makaronowych połączeń. I jak apetycznie się prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham makarony a ze szpinakiem to już niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony z ricottą to mistrzostwo świata! A szpinaku to codziennie pół klio pochłaniam ostatnio :D Obiadek idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się, makaron wraz ze szpinakiem tworzą świetny duet. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie to również obiadek idealny! pycha pycha pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja jeszcze nigdy nie łączyłam ricotty z makaronem! do tej pory jadłam ją tylko na słodko, ale przy kolejnym pudełeczku na pewno się to zmieni, dzięki Tobie;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniamm! Idealne połączenie dla mnie :)
    a szpinakiem i rocottą się wręcz obżeram

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że nie cierpię mrożonego szpinaku, po tym jak w końcu spróbowałem świeżego doszedłem do wniosku, że tej brei z mrożonki więcej nie tknę. I w ten sposób zostałem bez szpinaku, bo świeżego jakoś nigdy nie mogę upolować, jest tylko ten mały sałatkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja może lepiej świeżego próbować nawet nie będę, bo też będę miała uraz do mrożonego :)

      Usuń
  9. uwielbiam penne! *.* w prawie każdym wydaniu!
    za szpinakiem nie przepadam, chociaż ostatnio powoli się do niego przekonuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie połączenie smaków nie może nie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron z rocottą jest pyszny :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam sosy na bazie ricotty, pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. smaczny makaron , z sosem z ricotty musiał smakować pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda, uwielbiam takie makarony, ale z ricottą nie próbowałam, nie podchodzi mi, ale w takim wydaniu skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wszelkie szpinakowe wariacje są dla mnie bardzo kuszące, ricotty jeszcze nie próbowałam i już planuję nadrabianie zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Kocham makaron, kocham ricottę, kocham szpinak, kradnę Ci obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  17. ale smakowicie wygląda. fajny pomysł na użycie ricotty do makaronu

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przeeapetycznie!, chociaż za ricottą nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest i szpinak <3 uwielbiam takie penne

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale cudny! Jak z włoskiej knajpki!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam szybkie i pyszne dania. 5!

    OdpowiedzUsuń