Po ostatnim ricotta tagliatelle mogłabym cały czas przygotowywać makarony z dodatkiem ricotty. To połączenie zasmakowało mi tak bardzo, że powtórzyłam je po raz kolejny wykorzystując pozostałości włoskiego serka. Tym razem jednak odrobinę inaczej.
Składniki: (2 porcje)
150 g penne lub innego makaronu,
kostka bulionu wołowego,
3 łyżki ricotty,
2 łyżki śmietanki 12%,
ząbek czosnku,
mrożony szpinak*,
natka pietruszki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka oliwy z oliwek,
sól.
Wykonanie:
Zagotować wodę z kostką wołową, dodać makaron i gotować według przepisu podanego na opakowaniu. Mrożony szpinak wrzucić do rondelka z odrobiną wody, podgrzewać ok. 2 min., aż stanie się miękki, odcedzić. W tym samym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Posolić, podgrzewać ok. 1 min., następnie odsączyć. Do garnka wlać śmietankę, dodać ricottę i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Odcedzić makaron, jeszcze gorący wymieszać z sosem z ricotty i szpinakiem. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
* Jeżeli używacie świeżego szpinaku, należy go pokroić, wrzucić do wrzątku na 1-2 min., odcedzić, polać zimną wodą i odsączyć.
O tak, szpinak, ricotta i makaron - to właśnie lubię :) Dla mnie to zdecydowanie jedno z najlepszych makaronowych połączeń. I jak apetycznie się prezentuje...
OdpowiedzUsuńKocham makarony a ze szpinakiem to już niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńMakarony z ricottą to mistrzostwo świata! A szpinaku to codziennie pół klio pochłaniam ostatnio :D Obiadek idealny!
OdpowiedzUsuńZgadza się, makaron wraz ze szpinakiem tworzą świetny duet. :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to również obiadek idealny! pycha pycha pycha
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nigdy nie łączyłam ricotty z makaronem! do tej pory jadłam ją tylko na słodko, ale przy kolejnym pudełeczku na pewno się to zmieni, dzięki Tobie;D
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taki makaronikxD
OdpowiedzUsuńMniamm! Idealne połączenie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńa szpinakiem i rocottą się wręcz obżeram
Muszę przyznać, że nie cierpię mrożonego szpinaku, po tym jak w końcu spróbowałem świeżego doszedłem do wniosku, że tej brei z mrożonki więcej nie tknę. I w ten sposób zostałem bez szpinaku, bo świeżego jakoś nigdy nie mogę upolować, jest tylko ten mały sałatkowy.
OdpowiedzUsuńTo ja może lepiej świeżego próbować nawet nie będę, bo też będę miała uraz do mrożonego :)
Usuńuwielbiam penne! *.* w prawie każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńza szpinakiem nie przepadam, chociaż ostatnio powoli się do niego przekonuję :-)
Takie połączenie smaków nie może nie smakować!
OdpowiedzUsuńMakaron z rocottą jest pyszny :) Mniam.
OdpowiedzUsuńoszalałam na sam widok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy na bazie ricotty, pycha! :D
OdpowiedzUsuńsmaczny makaron , z sosem z ricotty musiał smakować pysznie ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, uwielbiam takie makarony, ale z ricottą nie próbowałam, nie podchodzi mi, ale w takim wydaniu skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńMMM apetyczne:)
OdpowiedzUsuńwszelkie szpinakowe wariacje są dla mnie bardzo kuszące, ricotty jeszcze nie próbowałam i już planuję nadrabianie zaległości :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Kocham makaron, kocham ricottę, kocham szpinak, kradnę Ci obiad :D
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda. fajny pomysł na użycie ricotty do makaronu
OdpowiedzUsuńWygląda przeeapetycznie!, chociaż za ricottą nie przepadam;)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy!
OdpowiedzUsuńJest i szpinak <3 uwielbiam takie penne
OdpowiedzUsuńAle cudny! Jak z włoskiej knajpki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie i pyszne dania. 5!
OdpowiedzUsuń