środa, 25 lipca 2012

Razowe muffinki śmietankowe z jagodami


Moja miłość do muffinek cały czas rośnie. Teraz nie mam już swoich ulubionych, choć jeszcze kilka dni temu były nimi cynamonowe z malinami. Razowe muffinki śmietankowe z jagodami zauroczyły mnie swoim... jagodowym wnętrzem. I śmietankowym smakiem! Są wilgotne, tak samo dobrze smakują drugiego dnia. Swoją drogą, na dobre porzucam zwyklą mąkę pszenną, muffiny upieczone na mące razowej i pełnoziarnistej są o niebo lepsze!




Składniki: (12 muffinek)
1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2/3 szklanki cukru trzcinowego (ewentualnie brązowy lub biały),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,
1,5 łyżeczki ekstraktu śmietankowego,
jagody.

Wykonanie:
Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. W osobnej misce za pomocą trzepaczki roztrzepać jajka, dodać mleko i olej, następnie połączyć składniki trzepaczką. Mokre produkty przelać do suchych i energicznymi ruchami połączyć przy użyciu łyżki. Dodać olejek śmietankowy, zamieszać. Wsypać dwie łyżki jagód i bardzo delikatnie wmieszać je w ciasto. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1-2 łyżeczki jagód (przy czym najlepiej byłoby, gdyby nie znajdowały się przy samych brzegach papilotek), następnie kolejną łyżkę ciasta, które proponuję rozprowadzić w foremkach, aby przykryć jagody. Piec 20 min. w temp. 180°C z termoobiegiem, ok. 25 min. bez termoobiegu.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają i jakie zdrowe! nigdy nie robiłam z mąką razową czy pełnoziarnistą, nawet ich nie mam w domu, wstyd! ale muszę się chyba przełamać :) słodkie uściski przesyłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę znów telepatia - ja wczoraj robiłam pizzę z mąki żytniej ;)
    odnalazłam też foremki na muffinki, więc jestem na etapie wymyślenia przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie, ale banan był, tyle że w owsiance :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :) Gdybym tylko miała jagody, zaraz bym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłem wczoraj mąkę żytnią i razową, więc będę je testował w kuchni, na muffinki też pewnie trochę pójdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinki śmietankowe! pięknie się zapowiada, no i wyglądają na soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty chcesz chyba zabić moje kubki smakowe swoimi przepisami!
    pycha! *,*

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wyglądają! Te 'pęknięcia jagodowe', to coś na co nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglągają świetnie! tak muffinkowo... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. zgadzam się, pełnoziarnista mąka super się sprawdza w muffinkach :) niedawno robiłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jagodowe też bym mogła dopisać do listy ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wyglądają ;) Zjadłabym chętnie, i to nie jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale kuszące zdjęcia! A ja ciągle odkładam słodkie muffiny na potem, muszę w końcu zrobić, bo wieki ich nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super muffinki, w sam raz na sniadanie

    OdpowiedzUsuń
  15. witaj!weszłam przez przypadek na Twoją stronkę i napewno zostanę na dłużej!cudne muffinki , proszę napisz mi, czy owoce dodane do nich mogą być mrożone?pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło w takim razie :) Jasne, możesz użyć mrożonych owoców i nie muszą to być jagody :) Również pozdrawiam!

      Usuń