czwartek, 26 lipca 2012

Domowe (mini) krakersy

Nigdy nie przepadałam za słonymi przekąskami, również za krakersami, dlatego przepis znaleziony na kocich-smakach wypróbowałam raczej z ciekawości. Ich zdecydowanym plusem jest fakt, że są zdrowsze, niż krakersy dostępne w sklepach, no i można je jeść praktycznie zawsze, kiedy ma się na to ochotę. Idealne do schrupania pomiędzy posiłkami. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. 


Przygotowałam dwa warianty smakowe: paprykowe i o smaku kurczaka. Pokochałam opcję drugą :)



Składniki: 
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
3/4 szklanki mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej pszennej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól ziołowa lub morska (można zastąpić zwykłą), ulubione przyprawy do posypania (u mnie papryka ostra i  złocista przyprawa do kurczaka).

Wykonanie: 
Obydwa rodzaje mąki, proszek, sól, wodę i oliwę zagnieść na gładką masę. Przełożyć do suchej miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 10 min. Następnie podzielić ciasto na tyle części, ile chcemy stworzyć wariantów smakowych. Ja swoje ciasto podzieliłam na dwie części: do jednej z nich dodałam pół łyżeczki papryki ostrej, do drugiej przyprawę do kurczaka. Ciasto należy zagnieść z daną przyprawą, a następnie cienko rozwałkować i wykroić dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą ziołową lub morską oraz odrobiną przyprawy dodanej do ciasta i nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 190°C.

Smacznego chrupania :)

16 komentarzy:

  1. Nie no, po prostu uwielbiam tego bloga. ;) Kiedy coś zaczyna mi chodzić po głowie, widzę nowy wpis tutaj i wiem, że o coś takiego mi właśnie chodziło. Niedługo zrobię te krakersy. Tylko mam pytanie: ile można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? :) Bardzo się cieszę :) Moje skończyły się po 3 dniach i cały czas były dobre, myślę, że jeszcze kilka dni by im nie zaszkodziło :)

      Usuń
  2. No i skusiłaś mnie tymi paprykowymi krakersami :) już wiem co jutro zrobię na wieczorną przekąskę dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na słoną przekąskę i nie trzeba się "truć" kupowanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe najlepsze, nie mają sobie równych;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie słone przekąski to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie! Śliczne takie rumiane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To głównie dzięki użyciu mąki razowej, na zwykłej pszennej pewnie wyszłyby odrobinę jaśniejsze, bardziej podobne do kupnych :)

      Usuń
  7. zdecydowanie zapisuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubimy domowe krakersy :) fajne smaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialna przekąska na filmowy wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś w sam raz dla mojego Potwora :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. O jakie ciekawe, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, na pewno zrobię! Ile ok. maja kalorii?

    OdpowiedzUsuń