poniedziałek, 28 września 2015

Kasza pęczak z kurczakiem i pomidorami

O tym, że warto jeść kasze chyba nie muszę nikomu przypominać. To jednen z bardziej wartościowych produktów, jaki możemy sobie zaserwować. Dzisiejszy przepis opiera się na kaszy pęczak, jednej w moich ulubionych.



Składniki: (6 porcji)
400 g fileta z kurczaka,
2 woreczki kaszy pęczak,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 mała cebulka,
2 ząbki czosnku,
1 kostka warzywna + 1 szklanka wrzątku,
kilka listków świeżej bazylii,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni teflonowej lub z odrobiną oliwy z oliwek. Kaszę pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiedy kurczak się podsmaży, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę smażyć i dodać ugotowaną już kaszę pęczak. Zalać kostką warzywną rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku. Dusić, aż bulion się zredukuje. Dodać pomidory, koncentrat, posiekaną bazylię i przyprawy. Na koniec wsypać opłukaną czerwoną fasolę, zamieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Smacznego!



2 komentarze: