wtorek, 28 lipca 2015

Waniliowe muffinki z jagodami

Nie znam osoby, która nie lubi muffinek. Te z jagodami są chyba moimi ulubionymi, choć uwielbiam jeszcze babeczki z dodatkiem malin. Dzisiaj dodaję przepis na najprostsze muffinki - wyłącznie na mące pszennej. Polecam je szczególnie na długą wakacyjną podróż - u nas sprawdziły się idealnie! ;) 


2 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 jajka,
2/3 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
szklanka jagód

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą. Dodać cukier i cukier wanilinowy, zamieszać. W osobnej misce rozbić jajka, dodać mleko, olej i wszystko razem wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Za pomocą łyżki zamieszać kilkoma energicznymi ruchami. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami. Każdy dołek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, następnie dodać jagody. Piec ok. 20 min. w 175 st. 

3 komentarze:

  1. Również uwielbiam jagodowe muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze muffinki! :)
    Z jagodami najlepsze! *.*

    OdpowiedzUsuń