wtorek, 11 czerwca 2013

Lody waniliowo-pralinowe

Pod koniec ubiegłorocznych wakacji obiecałam sobie, że przygotuję domowe lody. Jednak zanim swoje plany wprowadziłam w czyn, minął rok. W końcu wzięłam się w garść i zainspirowana przepisem znalezionym u Doroty, wzięłam się do roboty. Zrobienie domowych lodów okazało się dość pracochłonnym zadaniem, ale efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. W sam raz słodkie, delikatne w smaku z przepysznie chrupiącą orzechową praliną. To jedne z lepszych lodów, jakie jadłam!


Składniki: (ok. 850 ml lodów)
1,5 szklanki mleka,
500 ml śmietany kremówki (30-36%),
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
3/4 szklanki cukru,
5 żółtek,
1/2 szklanki praliny orzechowej według tego przepisu

Do garnka wlać mleko, 250 ml kremówki, połowę cukru i cukier wanilinowy, doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasna puszystą masę. Jajka przelać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa lekko zgęstnieje. Natychmiast ściągnąć z ognia, w każdym wypadku nie doprowadzić do wrzenia, inaczej lody się zważą. Dodać pozostałą kremówkę, wymieszać, schłodzić do temperatury lodówkowej. Następnie:

  • Jeśli posiadanie maszynę do lodów, masę należy wlać do misy i postępować według instrukcji maszyny. Po ukręceniu lodów dodać pralinę i wmieszać ją za pomocą łyżki. 

  • Jeśli, jak ja, nie posiadacie maszyny, masę po schłodzeniu należy zmiksować, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Podczas zamrażania lody należy kilkakrotnie zmiksować, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Pralinę można dodać do lodów lub posypać je przy podawaniu. Mrożenie lodów trwa ok. 10 godzin.



Przypominam o urodzinowym konkursie. Do wygrania przepiękny przepiśnik. Więcej informacji i zasady udziału w konkursie znajdziecie tutaj.

11 komentarzy:

  1. Jakie one muszą być dobre! Już nawet wyglądają wspaniale :) Też w końcu muszę zrobić sama lody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Narobiłaś mi ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze z dodatkiem Twojej pysznej praliny, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie tych lodów i praliny to czysta poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i pracochłonne, ale jak wygląda! ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! ja planuję zrobić jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ bym zjadła Twoje lody ! Szczególnie w taki upał...:)

    OdpowiedzUsuń