niedziela, 4 listopada 2012

Waniliowe muffinki z owsianą kruszonką i...



I czekoladą. Tak, tym razem postawiłam na czekoladę. W połączeniu z wanilią znają ją wszyscy i jak przypuszczam, również wszyscy to połączenie lubią. Duet idealny, który z owsianą kruszonką przenosi mnie do nieba. Szczególnie w długie jesienne wieczory.



Składniki: (12-17 muffin w zależności od wielkości papilotek)
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego),
1/2 łyżeczki olejku waniliowego (opcjonalnie),
2 jajka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,

Kruszonka:
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
3,5 łyżki płatków owsianych,
4 łyżeczki margaryny do wypieków lub masła o obniżonej zawartości tłuszczu,

Dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie: 
Ciasto: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cukier z wanilią. W drugiej zmiksować jajka, olej, mleko i olejek. Składniki mokre przelać do suchych i zmieszać energetycznymi ruchami za pomocą łyżki.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich wlać łyżkę ciasta, dodać pokrojoną czekoladę (każda kostka na 4 mniejsze kawałki), wszystko pokryć łyżką ciasta, obficie posypać kruszonką. Piec 20 min. w 180°C z termoobiegiem (ok. 25 min. bez termoobiegu). 






20 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie, szczególnie ta kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie :) może kiedyś wylądują na moim stole ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffiny z kruszonką smakują najlepiej :) a z czekoladą to już w ogóle podwójna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne połączenie i bosko się prezentują!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kruszonka jest pyszna nawet sama, a na muffinach to podwójna frajda! a jeszcze do tego czekolada... i jestem w niebie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Duet faktycznie idealny, a tu jeszcze kruszonka! Boskie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach idealne. Cudownie połączone smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta kruszonka - najlepsze! :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładniutkie :) Uwielbiam muffinki na oleju, bo omija się ten cały proces ucierania masła, a do tego nie podwyższają cholesterolu tak jak te maślane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, dodatkowo są puszyste, a nie zbite :) Babeczki na maśle piekę tylko do cupcakes :)

      Usuń
  10. Racja ! Wanilia i czekolada to duet idealny! A jeszcze ta kruszonka...palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. apetyczne babeczki:)
    wyglądają na mega puchate:)takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  12. Zazdroszę Ci :D Idź do Masterchefa ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Babeczki wyglądają bardzo smakowicie :}

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam owsiane kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń