poniedziałek, 1 października 2012

Muffinkowe wariacje dla Pure JATOMI Fitness

Jedni biją swoje rekordy na bieżni, inni w kuchni. Mnie oprócz przebiegniętego dystansu, udało się też pobić rekord w ilości upieczonych muffinek. Wszystko za sprawą Pure JATOMI Fitness, dla którego miałam okazję przygotować odrobinę słodkości. Na Klubowiczów czekają dzisiaj muffinki w przeróżnych wariantach. Przed, czy po treningu... Przyjemność i uśmiech gwarantowane! :) Mam nadzieję, że moje babeczki dostarczą Wam odpowiedniej dawki energii na cały tydzień! :)




Przepis podstawowy: (12 dużych muffinek/ ok. 30 minimuffinek)
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej*,
1 szklanka mąki pszennej*,
2/3 szklanki brązowego/trzcinowego cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu. 

* Można też użyć w całości jednego z rodzajów wymieniowych mąk

Dodatkowo: 
Muffinki kokosowe: przepis podstawowy+ 3/4 szklanki wiórków kokosowych, które należy dodać do suchych składników (czytaj "wykonanie"), kruszonka (przepis na nią znajdziecie poniżej)
Muffinki czekoladowe: przepis podstawowy + 1 łyżka ciemnego kakao + obrane i pokrojone w kostkę jabłka lub gorzka czekolada, płatki owsiane do posypania
Muffinki waniliowe: przepis podstawowy + 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego/cukru wanilinowego/olejku waniliowego + pokrojona gorzka czekolada + płatki owsiane do posypania
Muffinki cynamonowe: przepis podstawowy + 2,5 łyżeczki cynamonu + pokrojone w kostkę jabłka lub gorzka czekolada + płatki owsiane do posypania
Muffinki z jabłkami w cynamonie: przepis podstawowy + jabłko pokrojone w kostkę i wymieszane z łyżeczką cynamonu


Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsypać do miski i wymieszać. W drugiej misce połączyć jajka, olej i mleko. Składniki mokre przelać do suchych i energicznymi ruchami za pomocą łyżki zmieszać je ze sobą. Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami. 
1) Muffinki z jabłkami lub czekoladą: Dno foremek wypełnić ciastem (duże muffinki: łyżka, małe muffinki: niepełna łyżeczka), ułożyć jabłka/czekoladę, następnie pokryć wszystko ciastem i posypać kruszonką lub płatkami owsianymi.
2) Muffinki kokosowe: Foremki wypełnić ciastem (duże muffinki 1,5-2 łyżki, małe muffinki: 1,5-2 łyżeczki), posypać kruszonką.
Pieczenie:
1) małe muffinki 17 min. w temp. 175°C (z termoobiegiem)
2) duże muffinki: 25 min. w temp. 175°C (z termoobiegiem).

Kruszonka:

2,5 łyżki mąki pełnoziarnistej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
4 łyżeczki margaryny do wypieków lub masła o obniżonej zawartości tłuszczu.
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą dłońmi.







22 komentarze:

  1. Zaszalałaś z tymi słodkimi maleństwami:)
    Ja z chęcią porwałabym tego w wersji cynamonowej:)
    Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wariacje to ja lubię! Aż nie wiem, na którą bym się zdecydowała, wszystkie takie apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności! istne szaleństwo u Ciebie:) aż ma się ochotę każdej spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki wybor! mmm :) muffinkowy zawrot glowy, podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wczoraj się też raczyłam muffinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wybór na tym talerzyku:) chyba bym się nie mogła zdecydować;) poproszę.. wszystkie!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mają Oni z Tobą dobrze oj mają ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. super! poproszę całą tacę :D

    Pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł z różnymi smakami :-)
    Wyglądają cudownie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Poszalałaś :) Najbardziej podoba mi się ta z jabłkiem w cynamonie, fajny pomysł, tylko trzeba delikatnie mieszać jabłka z masą, żeby nie straciły za dużo cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mieszam jabłek z ciastem, nakładam je na łyżeczkę ciasta, następnie dodaję kolejną porcję ciasta :)

      Usuń
  12. haha istne muffinkowe szaleństwo

    OdpowiedzUsuń
  13. Cynamonowe, waniliowe, kokosowe *.* szkoda, że nie jestem klubowiczem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam muffinki zarówno robić jak i jeść :)
    u Ciebie całe królestwo tych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ile pomysłów :) na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tyle pysznych smaków <3 Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  17. Poszłaś na całość faktycznie... to jakiś PGR i 150% normy...

    OdpowiedzUsuń
  18. Muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ jeszcze z dodatkiem cukierków z mieszanki wedlowskiej, moim zdaniem na ten moment są numerem jeden. Zresztą widzę po moich dzieciakach jak się nimi zajadają. Całą blacha znika w ciągu chwili.

    OdpowiedzUsuń