sobota, 27 października 2012

Jesienne ciasto imbirowo-piernikowe

Słodkie wypieki z kremami, kruszonką, czy dużą ilością czekolady niekiedy warto zastąpić tymi zdrowszymi. Takie jest właśnie moje ciasto imbirowo-piernikowe, do którego upieczenia zainspirował mnie przepis znaleziony w Jedz zdrowo, żyj zdrowo - Pieczone przysmaki, Reader's Digest. Dodając jabłko, ograniczyłam do minimum ilość tłuszczu i substancji słodzących (ciasto nie zawiera cukru). Dzięki dodaniu mąki żytniej, ciasto jest wilgotne, na długo pozostawia poczucie sytości. Ciasto idealne na drugie śniadanie.


Składniki:
3 średnie jabłka,
2 łyżki stewii (ewentualnie 55 g cukru trzcinowego),
2 łyżki miodu,
45 g masła,
85 g mąki pszennej razowej,
85 g mąki pszennej,
55 g mąki żytniej,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
1 łyżka imbiru,
1 łyżka przyprawy korzennej/do piernika,
2 jajka,
150 ml mleka.

Wykonanie:
Obrać jedno jabłko i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do rondelka i zalać łyżką wody. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10-15 min., co jakiś czas mieszając, aż jabłko rozpadnie się. Rozdusić i odstawić do ostygnięcia.
Masło rozpuścić w garnku razem z miodem i stewią/cukrem trzcinowym. Odstawić do wystygnięcia. Mąki, sodę i przyprawy przesiać do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać uduszone jabłko, masło, jajka i mleko. Utrzeć, aby powstało gładkie ciasto. Pozostałe dwa jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec ok. 50-55 min. w 160°C. Ciasto przechowywać w pojemniku lub owinięte folią spożywczą. 



26 komentarzy:

  1. Ale apetyczne :) Chyba niebawem je upiekę, bo jabłek wciąż u mnie sporo.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie się wstrzeliłaś z tym przepisem, bo akurat szukałam czegoś prostego, jesiennego i z jabłkami, zaraz się biorę za pieczenie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. melduję, że ciasto zrobiłam w południe, a teraz, czyli 5h później zostały już jakieś marne resztki! jest genialne, dawno już nie jadłam tak prostego i dobrego ciasta<3 dziękuję za przepis:*

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie ,a ten zapach pewnie nieziemski <3

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacho i nie takie ciężkie jak te kremowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienią kocham zajadać się takimi ciastami. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie na takie ciasto mam ochotę od dłuższego czasu, z posmakiem piernika i jabłkiem :) Zrobię jak tylko uda mi się znaleźć chwilę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo przyjemnie wyglądające ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę książkę.. może to jest to? Muszę znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.. na długie nudne wieczory..
    Do tego ciasto z korzenną nutą, pod koc i grzejemy leniucha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze tylko zapalić lampki na choince i święta mogą przyjść;) hihihi pyszne zimowe ciacho, które kojarzy mi się właśnie ze świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie jesienne wypieki, ach :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda :) I bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. drugie śniadanie z zieloną herbatą i takim ciachem - idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Imbir z piernikiem to musi być doskonałe połączenie. Ja bym tylko upiekła bez jabłka, ostatnio jak tylko go użyję to zaraz mam zakalca :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm kocham takie połączenia! mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne połączenie smaków, baaardzo mi się podoba, z ogromną chęcią zjadłabym taką zdrową wersję czegoś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Korzenne smaki sa idealne przy takiej aurze jak dziś. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Z musem jabłkowym jadłam ale o czekoladzie nie pomyślałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam. Muszę upiec za 3 dni ciacho, w wolne.;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię piec takie ciasta, bo następnego dnia w drodze do pracy mam co przekąsić :) Twoje wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń