Słodkie wypieki z kremami, kruszonką, czy dużą ilością czekolady niekiedy warto zastąpić tymi zdrowszymi. Takie jest właśnie moje ciasto imbirowo-piernikowe, do którego upieczenia zainspirował mnie przepis znaleziony w Jedz zdrowo, żyj zdrowo - Pieczone przysmaki, Reader's Digest. Dodając jabłko, ograniczyłam do minimum ilość tłuszczu i substancji słodzących (ciasto nie zawiera cukru). Dzięki dodaniu mąki żytniej, ciasto jest wilgotne, na długo pozostawia poczucie sytości. Ciasto idealne na drugie śniadanie.
Składniki:
3 średnie jabłka,
2 łyżki stewii (ewentualnie 55 g cukru trzcinowego),
2 łyżki miodu,
45 g masła,
85 g mąki pszennej razowej,
85 g mąki pszennej,
55 g mąki żytniej,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
1 łyżka imbiru,
1 łyżka przyprawy korzennej/do piernika,
2 jajka,
150 ml mleka.
Wykonanie:
Obrać jedno jabłko i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do rondelka i zalać łyżką wody. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10-15 min., co jakiś czas mieszając, aż jabłko rozpadnie się. Rozdusić i odstawić do ostygnięcia.
Masło rozpuścić w garnku razem z miodem i stewią/cukrem trzcinowym. Odstawić do wystygnięcia. Mąki, sodę i przyprawy przesiać do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać uduszone jabłko, masło, jajka i mleko. Utrzeć, aby powstało gładkie ciasto. Pozostałe dwa jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec ok. 50-55 min. w 160°C. Ciasto przechowywać w pojemniku lub owinięte folią spożywczą.
Ale apetyczne :) Chyba niebawem je upiekę, bo jabłek wciąż u mnie sporo.
OdpowiedzUsuńidealnie się wstrzeliłaś z tym przepisem, bo akurat szukałam czegoś prostego, jesiennego i z jabłkami, zaraz się biorę za pieczenie:D
OdpowiedzUsuńmelduję, że ciasto zrobiłam w południe, a teraz, czyli 5h później zostały już jakieś marne resztki! jest genialne, dawno już nie jadłam tak prostego i dobrego ciasta<3 dziękuję za przepis:*
Usuńwygląda bardzo apetycznie ,a ten zapach pewnie nieziemski <3
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho i nie takie ciężkie jak te kremowe:)
OdpowiedzUsuńJesienią kocham zajadać się takimi ciastami. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie na takie ciasto mam ochotę od dłuższego czasu, z posmakiem piernika i jabłkiem :) Zrobię jak tylko uda mi się znaleźć chwilę czasu :)
OdpowiedzUsuńbardzo przyjemnie wyglądające ciasto !
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!
OdpowiedzUsuńWidzę książkę.. może to jest to? Muszę znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.. na długie nudne wieczory..
OdpowiedzUsuńDo tego ciasto z korzenną nutą, pod koc i grzejemy leniucha:)
Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ♥
OdpowiedzUsuńjeszcze tylko zapalić lampki na choince i święta mogą przyjść;) hihihi pyszne zimowe ciacho, które kojarzy mi się właśnie ze świętami:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jesienne wypieki, ach :))
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) I bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńdrugie śniadanie z zieloną herbatą i takim ciachem - idealnie :)
OdpowiedzUsuńImbir z piernikiem to musi być doskonałe połączenie. Ja bym tylko upiekła bez jabłka, ostatnio jak tylko go użyję to zaraz mam zakalca :)
OdpowiedzUsuńmmmm kocham takie połączenia! mniam <3
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków, baaardzo mi się podoba, z ogromną chęcią zjadłabym taką zdrową wersję czegoś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńTakie już świateczne :D
OdpowiedzUsuńKorzenne smaki sa idealne przy takiej aurze jak dziś. Pycha!
OdpowiedzUsuńciasto idealne
OdpowiedzUsuńZ musem jabłkowym jadłam ale o czekoladzie nie pomyślałam ;D
OdpowiedzUsuńMniam. Muszę upiec za 3 dni ciacho, w wolne.;)
OdpowiedzUsuńaż mi zapchniało :)
OdpowiedzUsuńLubię piec takie ciasta, bo następnego dnia w drodze do pracy mam co przekąsić :) Twoje wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNic mi tak nie smakuje, jak takie jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń