środa, 29 sierpnia 2012

Nadziewane muffiny cynamonowe

Czym nadziane? Najlepszym dżemem na świecie. Z borówki amerykańskiej, oczywiście. Cynamonowa wersja muffin jest jedną z moich ulubionych, stąd ich ponowna odsłona na blogu :)



Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000*,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej*,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
2,5 łyżeczki cynamonu,
2 duże jajka lub 3 małe,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,

* można użyć zwykłej mąki pszennej

Wykonanie:
W misce połączyć mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce trzepaczką roztrzepać jajka, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką. Składniki płynne przelać do suchych i energicznie zamieszać łyżką. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć foremkami. Wlać do nich niepełną łyżkę ciasta, następnie dodać łyżeczkę dżemu, nałożyć kolejną łyżkę ciasta. Piec 20 min. w 180°C z termoobiegiem (ok. 25 min. bez termoobiegu). 


20 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię cynamonowe muffinki :) Z nadzieniem jeszcze nie robiłem, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, cudne muffiny. :)Nadziane dżemem muszą smakować absolutnie genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale są takie 'nadziane' muffiny! :) ten moment, gdy dotrzemy do wnętrza - bezcenny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam w taki sposób nadzianych muffinek:)
    Kuszą, kuszą wyglądem:)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :3

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, w zasadzie w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinki wyglądają rewelacyjnie, smakowitości. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cynamon i borówka..mmm! ale fajnie to wymyśliłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam ,moge podkraść parę ? wyglądają pysznie i są zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrosły, a ja uwielbiam cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam ani cynamonowych ani z dżemem borówkowym (w ogóle nigdy nie jadłam takiego dżemu!), motywujesz mnie do działania:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie wyglądają, a założę się, że smakują jeszcze lepiej.. cynamon i borówki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha i te boróweczki..mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ja mogę ukraść takie 3 piękne muffinki do mojego śniadaniowego pojemniczka do pracy? :) Wyglądają przepysznie! A ja nadal nie mam czasu na nic domowego :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pycha! Wymarzone...
    Aha niespodzianka zajrzyj: http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/nominacja-do-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostałaś prze ze mnie otagowana
    we wpisie: http://schokoladeinspirationen.blogspot.com/2012/08/pare-sow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne! rewelacyjny przepisa, ostatnio robię je co kilka dni- połowę zjadam z mężem, a połowę rozdaję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło :) Tym, którzy je dostają też z pewnością :) Pozdrawiam!

      Usuń