sobota, 14 lipca 2012

Waniliowe cupcakes z kremem czekoladowym

Czyli jedna z bardziej klasycznych wersji amerykańskich babeczek cupcakes. Piekłam je po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Łączą w sobie to, co lubię najbardziej - czekoladę, która jest składnikiem kremu i wanilię, której zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia babeczek. 




Składniki: 
Ciasto: (12 babeczek)
2 jajka,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej typu 2000,
120 ml mleka,
1 łyżeczka olejku waniliowego

Krem czekoladowy: (na 12 babeczek)
250 g masła w temperaturze pokojowej,
200 g cukru pudru,
4 żółtka,
4 łyżki kakao

+ ozdoby: perełki cukrowe, pokruszone M&M'sy i herbatniki, starta na obieraczce do warzyw mleczna czekolada, cukier puder

Wykonanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do mleka dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartej masy maślanej. Wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę (wcześniej zmieszać ze sobą obydwa rodzaje mąki), miksować 5 min., po czym wlać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. W formie do pieczenia muffinek rozłożyć pilotki i wlać do nich ciasto (ok. 1 dużej łyżki). Piec 20 min. w 180°C (z termoobiegiem)/ok. 25 min. bez termoobiegu. Babeczki muszą się zarumienić. Wystudzić.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, zmiksować. Wsypać kakao, dokładnie połączyć aż do uzyskania gładkiej masy.

Dobrze wystudzone babeczki ozdobić kremem czekoladowym (np. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego - wystarczy nadciąć róg woreczka). Posypać ozdobami, cukierkami, czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami, wedle uznania. :)

Smacznego!



A dzieło moich młodszych kuzynów możecie zobaczyć tutaj.

18 komentarzy:

  1. Kuzyni spisali się całkiem nieźle, rośnie kolejne pokolenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonałe babeczki! pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mają cudne czekoladowe czapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wyglądają! Małe, słodkie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie śliczne ci wyszły! masz talent do cupcakes!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyglądają! :) przesyłam słodkie uściski! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem pod wrażeniem, są wręcz idealne, przepis sobie kradnę po cichutku, jak zrobię pokażę;))))

    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. chce otworzyć taki interes w moim mieście malym.

    OdpowiedzUsuń
  9. ten kremik prezentuje się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. na jaki tryb ustawic piekarnik ? termoobieg? grzalka dolna, górna ?

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne są te babeczki, aż chce się je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm... same pyszności ♥,♥
    Zapraszam do siebie.
    http://life-ola.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, tylko przerażają mnie te surowe żółtka w kremie dla dzieci :-S

    OdpowiedzUsuń