wtorek, 31 lipca 2012

Pikantny kurczak z fasolką szparagową

Coś dla wielbicieli wyrazistych smaków i makaronów. Nowa książka kucharska na nic się zdaje, kiedy wchodzę do kuchni z własną wizją obiadu. Lubię to. 





Składniki: (3 porcje)
1 pierś z kurczaka,
200 g makaronu fusilli tricolore,
2 garści fasolki szparagowej (jedna zielonej, druga żółtej),
1,5 papryczki peperoni,
1 duży ząbek czosnku/ 2 małe,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
1 łyżka soku z limonki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
kilka listków świeżej pietruszki,
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie),
sól, pieprz.

Wykonanie:
Do miseczki wlać łyżkę oliwy z oliwek, sok z limonki, dodać słodką paprykę, cayenne i imbir. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, dodać do miseczki z przyprawami, wstawić do lodówki na 2h. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną papryczkę peperoni, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć ok. 12 min. Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 12 min. Odcedzić i dodać do już podsmażonego kurczaka. Wszystko wymieszać i smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cayenne. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, przełożyć na talerz razem z kurczakiem i fasolką. Posypać kiełkami rzodkiewki i posiekaną pietruszką.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Mam podobnie z książkami kucharskimi. ;) Za to uwielbiam makaron (jakby nie patrzeć, robię go na obiad niemal codziennie), więc z chęcią wypróbuję to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Połówek byłby zachwycony takim obiadem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda to danie. Na pewno wypróbuję, już mi ślinka leci! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy chyba nie dodawałam kiełków do dania na ciepło:_) Czas wypróbować:)

      Usuń
  4. Czuję ostrość, podoba mi się :) U mnie książki zazwyczaj służą do oglądania obrazków i szukania inspiracji, jestem zbyt niepokorny w kuchni, żeby się trzymać przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie, jak ja. Nie ma opcji, żebym nie zmieniła chociaż w najmniejszym stopniu przepisu :)

      Usuń
  5. wyglada bardzo apetycznie :) uwielbiam fasolke szparagowa, ale z makaronem i z mieskiem jeszcze jakos nie jadlam. musze koniecznie sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam tak samo jak Tomek z książkami, głównie oglądam obrazki, a potem czerpię inspiracje :) Kurczak zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Zresztą nic nie sprawia takiej przyjemności, jak improwizacje w kuchni i ich efekty :)

      Usuń
  7. Moja przywieziona z działki fasolka chyba chce być w ten sam sposób wykorzystana :P

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, taki program to by bylo cos ... :-) jak spelnienie marzen!

    OdpowiedzUsuń
  9. o tak, zdecydowanie lepiej sugerować się swoimi wizjami, udoskonalać dania wedle swoich gustów smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wygląda <3 Fasolkę wprost ubóstwiam, mogłabym ją jeść tonami, z resztą tak samo jest i z makaronem, razem ich jeszcze nie jadłam, ale coś czuje, że dzięki tobie to się nie długo zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli mówisz, że to :
    wyraziste smaki, makaron, kurczak i fasolka, to ja się piszę na taką letnią pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. propozycja stworzona jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Też obiecałam mojej, że kiedyś jej to przygotuję :)

      Usuń
  14. Makarony dają niewyczerpywalne pole do popisu, Ty tutaj dałaś popis najwyższej klasy. Pycha!

    OdpowiedzUsuń