czwartek, 28 czerwca 2012

Grillowanie w piekarniku: Aromatyczna pierś z kurczaka i ziemniaczki w chrupiącej skorupce z dipem curry

Pomysł na dzisiejszy obiad wziął się znikąd. Sama nie do końca wiedziałam, co z tego wyjdzie, ponieważ póki co rzadko zdarza mi się gotować bez przepisów, choć robię to coraz częściej. Grillowanie w piekarniku jest dobrą alternatywą dla osób, które nie mają możliwości grillowania w ogrodzie. No i dla tych, którym znudził się już smak tradycyjnej piersi z kurczaka w panierce. Ziemniaczki w chrupiącej skorupce przygotujecie w piekarniku jednocześnie z kurczakiem. Oszczędność czasu i energii :) Wszystko bez użycia tłuszczu, czyli tak, jak lubię najbardziej!



Składniki: (2 porcje)
duża pojedyncza pierś z kurczaka,
8 małych młodych ziemniaczków,
przyprawa ziołowa do kurczaka (ja użyłam TEJ),
czosnek granulowany,
sól
+ składniki potrzebne do DIPU CURRY, które znajdziecie TUTAJ.
Jeżeli będziecie mieli problem z dostaniem przyprawy ziołowej do kurczaka, podaję jej skład, wówczas sami będziecie mogli stworzyć sobie taką przyprawę: sól, oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, cząber, gorczyca biała, imbir, pieprz czarny, kminek, warzywa suszone: czosnek, cebula.

Wykonanie:
Pierś z kurczaka należy przekroić na dwie części, z obydwóch stron posypać dużą ilością ziołowej przyprawy do kurczaka i czosnku granulowanego oraz solą. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na okrągłe talarki grubości ok. 1-1,5 cm. Wszystko ułożyć na ruszcie (koniecznie!) - zarówno piersi z kurczaka, jak i talarki i piec bez dodatku tłuszczu ok. 30 min. w piekarniku (najlepiej termoobieg z opcją grillowania) w temperaturze 175°C. Pierś po 15 min. pieczenia należy obrócić na drugą stronę i posypać lekko przyprawami. Talarki i piersi z kurczaka powinny być zarumienione. Wszystko podać z DIPEM CURRY, na który przepis znajdziecie TUTAJ.

Zapisałam się na kurs pieczenia cupcake'ów :) Teraz muszę jeszcze tylko umówić się na konkretny termin. Nie mogę się doczekać :)

9 komentarzy:

  1. też czasami jak improwizuję mam obawy co z tego wyjdzie, mięsko bardzo apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt to się przełamać. Wyjdzie Ci raz, a później chcesz już tylko wymyślać własne przepisy :)

      Usuń
  2. Pyszny obiad wyczarowałaś;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały obiad. a do piecoznych ziemniaków mam olbrzymią słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak to musiało być naprawdę pyszne i aromatyczne danie ;) Wspaniały obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam grillowane ziemniaczki, kojarzą mi się z dzieciństwem i z ziemniakami prosto z ogniska :). Samo danie wydaje mi się bardzo apetyczne, dlatego zrobię je w weekend :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, 15 minut z każdej strony na przekrojonego na pół kurczaka - idealnie suchy wiór.

    OdpowiedzUsuń