Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam naleśniki. W końcu mam ferie i więcej czasu na gotowanie. Padło na moje ulubione pancakes. Wersja o wiele zdrowsza, niż w przypadku tradycyjnych amerykańskich naleśników. Polecam wypróbowanie tego przepisu. Placuszki są delikatne i puszyste, jedne z moich ulubionych. Jestem pewna, że posmakują każdemu :)
Składniki: (5 dużych, dość grubych placuszków)
1/3 szklanki mąki orkiszowej + 1 łyżka,
1/4 szklanki mleka 0,5%,
1 jajko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
1/3 łyżeczki sody,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
1/3 łyżeczki sody,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować. Patelnię lekko natłuścić olejem rzepakowym za pomocą ręcznika papierowego. Dobrze rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto (ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden naleśnik). Łyżką uformować okrągłe placuszki. Piec, aż się zarumieni, następnie odwrócić i upiec na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny i banan).
bardzo polubiłam mąkę orkiszową, a jeszcze bardziej lubię wszelkie kokosowe śniadania, w tym takie smaczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńudanych ferii ;)
Pyszne muszą być takie placuszki :) Chyba nawet zrobię podobne na kolację. Tylko to mleko 0,5 - po co, skoro 1,5% jest zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńAle puszyste i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo puszyście i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPadłam! I chcę je natychmiast!!! ;)
OdpowiedzUsuńCzy łyżka jogurtu jest do ciasta czy do podania? Jeśli do ciasta, można pominąć?
OdpowiedzUsuńDo ciasta. Ostatecznie tak. Zamiast jogurtu proponuję dodać łyżkę mleka więcej. Ale placuszki mogą mieć wówczas odrobinę inną konsystencję.
Usuńile jesz takich placuszków ? :)
OdpowiedzUsuńZależy, jak bardzo jestem głodna :) zwykle 3 i jestem najedzona :)
Usuńprzepiękny blog i zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńPalce lizać ;)!
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie, dlaczego ostatnio wszystko na blogu jest light i dietetyczne? nie jadasz juz pelnowartosciowycb produktow, jak np zdrowe mleko 2% tluszczu? mam nadzieje, ze nie wracasz do dawnych nawykow i chudniecia :( zdrowia! i nie bac sie pszennej maki, sera, dobregi mleka czy tluszczu, bo to wszystko jest bardzo organizmowi potrzebne, 3maj sie!
OdpowiedzUsuńTo są właśnie pełnowartościowe produkty. Mąka pszenna raczej nie wpływa korzystnie na organizm. Mleko najczęściej kupuję 1,5%. Nie boję się żadnych produktów. Unikam węglowodanów prostych, ale i tak pojawiają się w mojej diecie. Bez obaw, wiem, czego potrzebuje mój organizm. Pozdrawiam!
Usuńmm ciekawie wygląda, bardzo smakowicie :D w sumie bym spróbował :P
OdpowiedzUsuń