sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki imbirowe


To już ostatni dzwonek na upieczenie pierników. I w tym roku nie mogło ich zabraknąć. I semestr ostatniej klasy liceum już za mną, mogę złapać oddech i wziąć się za wypieki. Moje pierniczki wymagają kilku dni (ok. 3) leżakowania, zanim staną się miękkie. Są przepyszne i bardzo aromatyczne. Przede mną jeszcze ozdabianie lukrem, czyli próba mojej cierpliwości :)


Składniki: (6 blaszek pierników)
220 g miękkiego masła,
1 szklanka cukru trzcinowego (170 g),
1 szklanka miodu (240 ml),
2 jajka,
6 szklanek mąki,
3,5 łyżeczki imbiru mielonego,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać ze sodą, imbirem, cynamonem, przyprawą do piernika i kakao. Porcjami przesypywać do składników mokrych i miksować, dopóki to będzie możliwe, później zagnieść dłońmi, uformować kulę i przez godzinę chłodzić w lodówce. Następnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować do grubości 4 mm na blacie lekko podsypanym mąką, wykroić kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min. w 175 st. z termoobiegiem.



12 komentarzy:

  1. Jeju, cudownie wyglądają! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie aromatyczne pierniczki to cudowny pomysł na święta. Uwielbiam imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne te pierniczki! przede jeszcze ich wypiek i piernika również :) a dekorowanie daje najwięcej radochy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Równiutkie, rumiane... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Korzystam właśnie z ostatniego dzwonka i też mam zamiar dzisiaj piernikować, mam nadzieję, że wyjdą mi równie ładne, jak Twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja miałam za dużo nauki, ale za rok sobie nie odpuszczę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne, piękne i równiutkie:) mam na nie wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wyglądają! :) mam tylko pytanko, jak długo można je przechowywać ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień-dwa w szczelnie zamkniętym słoiku, bądź puszce :)

      Usuń